Films Archive

UPPSALA TALANGDAGAR: MÖT PRODUCENTERNA

Pling! En klassisk speed-dating, där deltagarna på Uppsala Talangdagar och speciellt utvalda producenter får tre minuter var på sig att presentera sig och lära känna varandra. En chans såväl för talangerna att nätverka och komma i kontakt med fler svenska producenter som för verksamma producenter att få träffa ambitiösa och talangfulla filmskapare på väg uppåt i karriären.

(Endast deltagare i Uppsala Talangdagar.)

Continue Reading

WIFT: FILMER SOM BRYTER MOT NORMER

Women in Film and Television (WIFT) är ett internationellt nätverk som driver på utveckling mot rättvis fördelning i film- och TV-branschen. WIFT presenterar ett samtal med regissörerna Sosi Chamoun och Julia Thelin om deras normbrytande kortfilmer. Chamouns Prinsesspojken och Thelins Push It visades förra året på festivalen, och Thelins Brottas är med i den Svenska tävlingssektionen i år. De kommer att samtala om hur de jobbar med barnskådespelare, normer, könsroller, representation och casting samt icke-stereotypa bilder. Medverkande: Julia Thelin (regissör) och Sosi Chamoun (regissör). Moderator: Valentina Chamorro Westergårdh (filmare och ordförande i WIFT).

 

Continue Reading

THE REVOLUTION WILL BE SLOWER THAN YOU THINK

Hur ser revolution ut på film? Konstnären Petra Bauer och kurator Maike Mia Höhne diskuterar frågan utifrån exempel från festivalens program R*evolution. Bauer är filmare som arbetar med aktivistisk och feministisk historia, samt film som politisk och kollektiv praktik. Med utgångspunkt i ett urval av sina egna filmer kommer Bauer även att diskutera hur hon skapar bilder av det osynliga arbetet som görs av kvinnor som stöd för de mer synliga delarna av varje kamp. Medverkande: Petra Bauer (Kungliga Konsthögskolan) och Maike Mia Höhne (curator Berlinale Shorts och R*evolution).

(På engelska.)

Continue Reading

OFF – OBEROENDE FILMARES FÖRBUND: GREEN CARDS

OFF samlar människor som vill göra film på sina villkor och står för ett filmklimat som är utmanande, nytänkande, utvecklande och modigt. OFF är ett nätverk och en rörelse som skapar sammanhang, debatt och samtal. I seminariet pratar OFF om medlemmarnas tankar kring Green Card utbildningen som initierades av Svenska filminstitutet under vintern 2017. OFF-medlemmar kommenterar och delar med sig av sina erfarenheter av utbildningen, samt hur de tycker att den kan utvecklas. Efter seminariet bjuder OFF in till ett mingel. Passa på att knyta kontakter i branschen och berätta om dina projekt!

Continue Reading

A METHOD TO THEIR MASH-UP MADNESS

I anslutning till programmet Mash-up Mayhem samlar vi ett antal konstnärer som arbetar med samplingsbaserad film för att få en inblick i det fascinerande arbetet med att remixa filmhistorien. Den experimentelle filmskaparen Norbert Pfaffenbichler och konstnärsduon Soda_Jerk kommer att prata om hur de går igenom tusentals bilder för att kunna skapa nya världar på film samt om found-footage-filmskapande som metod för att störa den officiella bilden av filmhistorien och historien i stort. Norbert Pfaffenbichlers A Masque of Madness och Soda_Jerks TERROR NULLIUS och The Was visas i festivalens program Mash-Up Mayhem. Medverkande: Norbert Pfaffenbichler (regissör) och Soda_Jerk (regissörer). Moderator: Nadi Tofighian (Stockholms universitet).

(På engelska.)

Continue Reading

UPPSALA KORTFILMSPITCH

Som en del av Uppsala Internationella Kortfilmfestival arrangeras Uppsala Kortfilmspitch, Sveriges enda nationella pitch för kort spelfilm och animation. Sju kortfilmsprojekt har valts ut och kommer att presenteras för en nationell jury. Vinnaren får 25 000 kronor som delas ut i samarbete med Svenska Filminstitutet.

Pitchare: Sosi Chamoun, Anna Erlandsson, Gorki Glaser-Müller, Ali Memarchi, Hanna Nygren, Amna Maksumic, och Brynhildur Thorarinsdottir.

Jury: Helena Ingelsten (SVT kortfilm), Ivica Zubak (regissör), och Anna Byvald (producent).

Moderatorer: Anne-Marie Söhrman Fermelin (Filmbasen) och Hanna Sohlberg (Film i Skåne).

Continue Reading

SHOOTING UNDER PRESSURE: ON-SET CHALLENGES FOR CINEMATOGRAPHY

Var hittar vi inspiration, och vilken roll spelar slumpen för hur vi spelar in en film? I den här masterclassen kommer Ita Zbroniec-Zajt att diskutera problemlösning på plats, i de fall då de bästa av planer går i stöpet. Genom exempel från några av sina senaste filmer kommer hon att visa hur hon och filmteamet har lyckats hitta kreativa lösningar på utmaningar som dykt upp under filminspelningen.

Filmfotografen Zbroniec-Zajt har arbetat med både kortfilmer och långfilmer i Sverige och i Polen. Hon har studerat filmfoto på den nationella filmskolan i Łódź. År 2017 blev hon den första kvinnan att belönas med en Guldbagge för Bästa foto för filmen Yarden. Samma år nominerades hon även för sitt arbete med Min faster i Sarajevo.

(På engelska.)

Continue Reading

BERGMANS ARKADIEN

Staden Uppsala, som den skildras i Ingmar Bergmans konstnärskap, är inte så mycket en geografisk ort som den är en fantasi – en platshållare för en mytisk guldålder. I detta föredrag försöker Jan Holmberg (Stiftelsen Ingmar Bergman) leta sig fram i Bergmans barndomsstad med hjälp av tvivelaktiga kartor som Fanny och Alexander, Laterna magica, Den goda viljan och Enskilda samtal.

(På engelska.)

Continue Reading

VISNINGSFÖNSTER FÖR KORTFILM

Hur hittar kortfilmer sin publik i ett allt mer svårjobbat medielandskap? I seminariet utforskar panelen olika typer av visningsfönster för kortfilmer, med utgångspunkt filmfestivaler och onlineplattformar. Var, hur, och varför kollar vi kortfilmer idag? Och hur ska kortfilmer visas och distribueras i framtiden? Medverkande: Maja Kekonius (Göteborg Film Festival), Olle Agebro (Draken Film), Daniel Ebner (VIS Vienna Shorts) och Eva Thunell (Shortly). Moderator: Ulrika Bandeira (Festivalcentrum).

(På engelska.)

Continue Reading

Annonser

  • Ekologiskt te från Pekoe