Films Archive

MASTERCLASS: CORINA SCHWINGRUBER ILIĆ & NIKOLA ILIĆ

Torsdag 26/10 10.00 GRAND

Corina Schwingruber Ilić och Nikola Ilić är ett schweizisk-serbiskt par och regissörer, producenter, klippare och filmfotografer, vars prisvinnande kortfilmer är inspelade i båda deras hemländer och också i andra delar av världen. De har inte bara varit medregissörer till varandras filmer, de har även varit gifta i över ett decennium. Tillsammans kommer de att berätta mer om sitt sätt att göra dokumentärer, visa exempel och dela med sig av sina erfarenheter av att samarbeta utan att skilja sig.
Paret Ilić har även ett filmarfokus vid festivalen, där deras filmer visas i sin helhet.

Samtalet kommer att hållas på engelska.
I samarbete med Swiss Films.

Continue Reading

FRÅN KORTFILM TILL LÅNGFILM

Torsdag 26/10 16.00 GRAND

Vägen från kortfilm till första långfilmen kan ibland te sig som lång och krokig. Women in Film and Television och Stockholms Feministiska Filmfestival bjuder in till samtal med kort- och långfilmsregissörer som befinner sig på en spännande plats i sina karriärer. De berättar om sina erfarenheter och om nya, spännande projekt. Medverkande: Valentina Chamorro Westergårdh (filmare och ordförande i WIFT) Victoria Verseau (regissör) och Ninja Thyberg (regissör).

Continue Reading

TRUST ME: BRIAN PALMER – KAN MOD RÄDDA OSS INNAN DEN SISTA NEDRÄKNINGEN?

Torsdag 26/10 19.00 GRAND

Har vi kommit till ”the final countdown”, den sista nedräkningen, där Donald Trump kommer att snubbla in i kärnvapenapokalyps och ta oss alla med? Vad skulle
krävas för att förhindra världens undergång? Sophie Scholl lämnade sina lektioner för att i hemlighet distribuera flygblad mot Adolf Hitler, elva-åriga Malala Yousafzai bodde i
talibanernas skugga och bloggade om deras brutalitet. Antropologen Brian Palmer hemsöks av personer som riskerar allt för att rädda sina samhällen. Han samlar visdom från heroiska liv och tillämpar denna kunskap på hur man överlever som idealist i en hård värld. Vad kan våra modigaste samtida individer och stupade vänner lära oss?

Brian Palmers kurser om mod och engagemang på Harvard lockade mer än 600 studenter per termin och han framröstades som universitetets bästa lärare. Numera är han verksam vid Uppsala universitet. Han har sommarpratat i P1 och intervjuat Edward Snowden. Han var medskapare till Raoul Wallenberg-kalendern, en skildring av 365 hjältar som trycktes i över 100 000 exemplar på tre språk och lästes upp på Sveriges Radio 2013. Samma år skrev han tillsammans med Ola Larsmo boken 101 historiska hjältar. Läs mer: brianpalmer.org.

Samtalet kommer att hållas på engelska.
I samarbete med Folkuniversitetet.

Continue Reading

UPPSALA TALANGDAGAR 25-28 OKTOBER

Uppsala Talangdagar är en nationell talangträff riktad till filmskapare på väg upp i sina karriärer som kommer utgöra nästa generations spännande filmbransch. Träffen erbjuder ett unikt tillfälle att skapa nätverk med andra filmskapare från hela Sverige och att börja bygga ett kontaktnät i den professionella filmbranschen. Under några intensiva dagar erbjuds seminarier, filmvisningar och möten med festivalens internationella gäster och representanter från branschen. Många av programpunkterna på Uppsala Talangdagar är även öppna för branschgäster och publik. Mer information vid respektive programpunkt.

Deltagare: Eva-Marie Elg, Simon Elvås, Lisa Forslund, Johan L. Heinstedt, Filippa Holm, Anna Hulth, Inga Kempe, Jasmijn Kooijman, Maya Lindh, Shahab Mehrabi, Erik Nylander, Marcus Thernström Florin, Mattias Thernström Florin, Brynhildur Thorarinsdottir.

Continue Reading

UPPSALA KORTFILMSPITCH

Fredag 27/10 10.00 GRAND

Som en del av Uppsala Internationella Kortfilmfestival arrangeras Uppsala Kortfilmspitch, Sveriges enda nationella pitch för kort spelfilm och animation. 7 kortfilmsprojekt har valts ut och kommer att presenteras för en nationell jury. Vinnaren får 25 000 kronor som delas ut i samarbete med Svenska Filminstitutets kortfilmskonsulent Erika Wasserman.

Pitchare: Jonathan Elfving, Simon Elvås, Edvina Koda Sander och Shahab Mehrabi, Andreas Mortensen och Johan Falklind, Patty och Karolina Pajak, Joacim Svensson och Johan L. Heinstedt, Viktoria Verseau och Malin Hüber.

Jury: Helena Ingelsten (SVT kortfilm), Siri Hjorton Wagner (producent), Axel Petersén (regissör).

Continue Reading

MAKING SOUND

Fredag 27/10 13.00 GRAND

Andreas Franck är ljuddesigner och mixare till långfilmer och TV-serier. Han har vid tre tillfällen belönats med en Guldbagge för bästa ljud; för Apflickorna, för The Quiet Roar och nu senast 2016 för Jönssonligan – den perfekta stöten. Andreas började med ljud till teaterföreställningar och gick sedan på filmhögskolans ljudutbildning (DI) i Stockholm.

I detta seminarium kommer Andreas att visa några exempel ur två av de
senaste filmerna han har arbetat med – Euphoria av Lisa Langseth och The Square av Ruben Östlund. Andreas kommer åskådliggöra sitt arbete med ljudets beståndsdelar. Vari består ljudbilden utöver dialogen? Andreas har samarbetat med många regissörer och kommer här att berätta om hur han jobbar med regissören, kompositören och det egna ljudteamet i filmerna.

I samarbete med Kulturenheten – Film, region Uppsala.

Continue Reading

MÖT KONSULENTERNA

Fredag 27/10 16.30 GRAND

Här får vi lära känna Ulrika Bandeira (redaktör SVT kortfilm) och Erika Wasserman (kortfilmskonsulent Svenska Filminstitutet) som är på plats på festivalen och berättar om hur de arbetar.

Continue Reading

FILMRUMMET: FRÅN IDÉ TILL VIRAL SUCCÉ

Fredag 27/10 15.00 GRAND

För tredje året återkommer det populära Filmrummet! Denna gång djupdyker vi i hemligheten bakom en av fjolårets största svenska filmframgångar. Hopptornet har gått varm på filmfestivaler och setts av en global miljonpublik. Nu möter regissören Maximilien Van Aertryck Svenska Filminstitutets kortfilmskonsulent Erika Wasserman i ett samtal om processen bakom filmen. Från idé till manus, genomförande, distribution och mottagande. Både det som gick bra och det som kunde ha gått bättre.

I samarbete med Filmrummet, Svenska Filminstitutet.

Continue Reading

Annonser

  • Ekologiskt te från Pekoe