Halftime – 2 april INSTÄLLT

Visningen är inställd! Vi hoppas kunna visa programmet vid ett senare tillfälle.

Halvvägs till Kortfilmfestivalen i oktober gästar festivalen Uppsala Konstmuseum med några av de bästa konstfilmerna vi stött på sedan i höstas. Filmerna har uppmärksammats och prisats bland annat på festivalerna i Rotterdam, Winterthur och Tampere. Programmet består av fem kortfilmer som kretsar kring frågor om förflyttning och förskjutning, ofta i form av en undersökning av svårigheterna och möjligheterna i att berätta sin egen – och andras – historia.

 

Tid: 2 april kl 18:00
Plats: Uppsala konstmuseum https://konstmuseum.uppsala.se/
Biljetter: 60 kronor, säljs inom kort på Tickster

 

Varmt välkomna!


APPARITION (Ismaïl Bahri, France, 2019, 3 min)

Ett försök att synliggöra gömt innehåll. Händer utforskar ett fotografi från konstnärsfaderns arkiv. Att röra är att se. Endast händernas skuggor gör synligt vad ljuset gömmer: en folksamling den 20:e mars, Tunisiens självständighetsdag. Belönad med Tiger Short Award vid Rotterdams filmfestival IFFR 2020.


BAB SEPTA (Randa Maroufi, France/Morocco, 2019, 19 min)

En serie rekonstruktioner av situationer vid porten till Europa i den spanska enklaven Ceuta i Marocko, där enorma mängder varor och gods byter händer varje dag, till extremt låga priser. Filmen är en myllrande och rigoröst koreograferad fresk som visar på det absurda med osynliga gränser, linjer och kartor, samt de roller som dessa avgränsningar tvingar oss att spela. Belönad med Grand Prix vid Tampere filmfestival 2020 respektive Grand Prix vid kortfilmfestivalen i Winterthur.


THE NAMES HAVE CHANGED, INCLUDING MY OWN AND TRUTHS HAVE BEEN ALTERED (Onyeka Igwe, UK, 2019, 26 min)

En film med tre sammanflätade narrativ – en historia berättad av konstnärens far, en berättelse från “landet” och en tredje berättelse som skildrar mötet med Nigeria – som filmen försöker berätta på så många vis som möjligt. Belönad med 2020 Arts Foundation Futures Award for Experimental Short Film respektive Berwick New Cinema Award 2019.


ZERO (Atong Atem, Australia, 2019, 6 min)

Atong Atem är en sydsudanesisk konstnär som bor i Melbourne. Hon föddes i Etiopen och tillbringade sina första uppväxtår i flyktinglägret i Kakuma i Kenya innan hon som barn flyttade till Australien. I sin konst utforskar hon migrantberättelser, postkoloniala praktiker i diasporan, förhållandet mellan offentliga och privata rum, samt identitet genom porträttavbildning.


COMMUNICATING VESSELS (Maïder Fortuné/Annie MacDonell, Canada, 2020, 35 min)

En konstskolelärare berättar den egendomliga historien om studenten E.: en underlig ung kvinna vars performancekonst och udda beteende gör läraren osäker och inte vet hur hon ska hantera. Filmen kombinerar en fiktiv berättelse med personliga anekdoter och privata konversationer och visar på hur vi påverkar varandra på vis som kan vara av godo eller ondo men som alltid är trängande och nödvändiga. Det handlar om alltings fundamentala samhörighet, hur idéer förflyttas och former förskjuts, och om frågan om individuation kan existera utan individualism. Belönad med Tiger Short Award vid Rotterdams filmfestival IFFR 2020.

 

Annonser