Jury: Nationella tävlingssektionen

 

AKOSUA ADOMA OWUSU
Akosua Adoma Owusu är en ghanansk-amerikansk filmskapare vars filmer kretsar kring idéer om kolliderande identiteter, specifikt där den afrikanska invandraren i USA har en trippel medvetenhet. Hon har blivit omnämnd som en av de sex främsta kvinnliga konstfilmarna i Indiewire och har visat sina verk över hela världen, bland annat i Centre Pompidou, Berlinale, Rotterdam, Locarno, Toronto, New Directors/New Films i New York och i London (BFI). Hennes film Kwaku Ananse vann 2013 Africa Movie Academy Award. Hennes film White Afro vann Medien Patent Verwaltung AG-priset på Locarno Film Festival 2019.

 

MARIJA MILOVANOVIC
Marija Milovanovic arbetar som projektledare och filmcurator i Wien. Under flera år drev hon Vienna Shorts Agency, en firma som främjade och marknadsförde kortfilm. Sedan 2008 har hon har arbetat för VIS Vienna Shorts, där hon är en av de ansvariga för den internationella tävlingssektionen på festivalen, samt har det övergripande ansvaret för festivalens branschdagar. Hon tillbringade ett halvår i Nederländerna på Some Shorts, där hon fortsatte sin utbildning inom filmdistribution. 2018 grundade hon LEMONADE FILMS, en byrå för festivalstrategi och distribution med fokus på österrikisk kortfilm och VR-film.

 

PER FIKSE
Per Fikse är festivalchef på Minimalen Short Film Festival i Trondheim, Norge, sedan 1999 och har varit programsättare för festivalen sedan 1994. Festivalen arrangerades i år för 31:a gången och visade under sina sex dagar över 200 kortfilmer. Per Fikse har en examen i Management från Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet. Han har gjort sig skyldig till några kortfilmer och bidragit med artiklar om film i norsk och internationell media. Han arbetar också med mjukvaruutveckling i den privata sektorn.

Annonser