Kortfilm på Vara i fred – ett samtal om frihet

Den 30:e januari kl.18.00 på Fredens hus kommer vi i samband med seminariet Vara i fred – ett samtal om frihet att visa tre vinnarfilmer från förra årets festival. Efter visningen kommer konferenciern Svante Zettergren hålla i ett samtal utifrån filmerna. Ta chansen att gå på ett intressant seminarium och samtidigt se förra årets favoriter (längst ner på sidan)!

Arrangörerna skriver själva om evenemanget:

”Vara i fred – ett samtal om frihet är det första seminariet i en serie där vi tillsammans fördjupar oss i Fredårets aktuella månadstema i syfte att ta reda på vad fred faktiskt är.

I samarbete med Uppsala Internationella Kortfilmfestival visas några av de vinnande filmerna från 2013 års kortfilmfestival. Filmerna behandlar ämnet frihet ur olika aspekter. Konferencier Svante Zettergren skapar ett samtal utifrån filmerna tillsammans med våra medverkande;

Gina Gustavsson, fil. dr. Statsvetenskap

I sin forskning förenar Gina två forskningsfält som inte så ofta knyts samman: politisk filosofi och idéhistoria samt politisk psykologi med attitydundersökningar. De teman som hon studerar är frihet, tolerans, integration, det goda demokratiska samtalet, individualism och islamofobi.

Fayek Saleh

Föddes i Paletstina. Tvingades fly till Libanon där han växte upp. 1977 kom Fayek till Sverige som politisk flykting.

Doreen Månsson

Doreen är en prisbelönad tv-programskapare och programledare. Hon är en välkänd föreläsare, debattör och samhällsreporter. Hon har även skrivit grammisnominerad musik och haft en egen talkshow på SVT.

I Uppsala firar vi att Sverige har haft fred 200 år, samtidigt är läget ett annat i världen. Dagens konflikter är inte helt olika vår egen dramatiska historia, de är konstant pågående och verkar ofta olösliga. Genom samtal med inbjudna gäster och olika kulturella uttryck belyser vi frågor relaterade till fredstemat. För att vi vill och för att vi kan.”

För mer information:

http://www.destinationuppsala.se/varaifred/

____________________________________________________________________________

MOMENTUM

För många är det bara ett vanligt snacks men för Patrick gav ett tortillachips ett ögonblick av självinsikt. Med sprudlande dans och magisk passion delar han sin inspiration och uppmanar var och en att delta. Även hans mor.

Tyskland 2012

Regissör: Boris Seewald

Genre:Fiktion. Längd: 7 min.

KHATERATE ENGHELABE BAHMAN ASHEGHE LEILA

Året är 1978. Teheran i blodsutgjutelse. Den unga Bahman förälskar sig i Leila. Oro på gatorna, oroade hjärtan. Och en revolution gör människor både eniga och oeniga.

Iran 2012

Regissör: Farahnaz Sharifi

Genre: Dokumentär.Längd: 15 min.

ON SUFFOCATION

En otäck men angelägen film om när ett system blir viktigare än en människas liv. Sju minuter utan dialog om en avrättning.

Sverige 2013

Regissör: Jenifer Malmqvist.

Genre: Fiktion. Längd: 7 min.

Momentumon_suffocation_13

Annonser

  • Ekologiskt te från Pekoe