Country: Österrike

Cat Video Festival

En drömmande blick mot kameran, ett djärvt skutt genom fönstret, en mjuk tass över morrhåren: det är de små detaljerna som ger kattvideon potential att bli viral. Katterna har tagit över både internet och våra hjärtan, och ingen människa kan någonsin betvinga deras vilja av stål. De trotsar såväl gravitationen som vanligt folkvett och gör hela världen till sin lekplats. I “Cats Just Wanna Have Fun!” syns några av internets
namnkunnigaste missar, som Lil Bub, Henri, Le Chat Noir och Keyboard Cat, vid sidan om huskatter från hela världen och kortfilmer från internationella filmfestivaler, sammansatt i ett program om fem katt-egorier. Internet Cat Video Festival såg dagens ljus i Minneapolis, USA, 2012 när över 10 000 kattfans sammanstrålade på Walker Arts Center. Will Braden, som regisserade Henri, Le Chat Noir och vann världshistoriens första Golden Kitty Award tog över arrangemanget 2016. Sedan dess har CatVideoFest turnerat världen över. 2013 kom fenomenet till Europa i och med Cat Video Festival Vienna. “Cats Just Wanna Have Fun” är ett turnerande program från Vienna Shorts Agency i samarbete med CatVideoFest (USA).

Continue Reading

HAUS DER REGIERUNG

En fantomlik figur rör sig genom ett lyxhus från Moskvas stalinistiska 30-tal. Ljus och skugga fyller rummen, vibrationer tar över allt och ekon från filmer om hemsökta hus bryter igenom.

Continue Reading

TWELVE TALES TOLD

Hollywoods bombastiskt självgoda logotyper har förstört början av alltför många
filmupplevelser. I denna film går Johann Lurf till attack mot storföretagens branding genom stöld och konstnärlig vandalism. Ett spektakulärt långfinger uppsträckt mot copyrightivrande affärsjurister.

Continue Reading

TAPP UND TASTKINO

Som alltid äger visningen rum i mörker. Det är bara biografen som blivit mindre. Där inne finns det bara plats för två händer. För att kunna se filmen – i detta fall att känna den – måste åskådaren (användaren) föra sina händer in genom biografens öppning. Det taktila mottagandet gör motstånd mot voyeurismens illusion. För så länge medborgarna nöjer sig med en reproduktion av sexuell frihet, så besparas staten den verkliga sexuella revolutionen.

Continue Reading

IMPERIAL VALLEY (CULTIVATED RUN-OFF)

Imperial Valley är ett av Kaliforniens viktigaste industri- och jordbruksområden. Genom industriellt jordbruk har man framgångsrikt kunnat odla och exploatera denna geologiska del av Sonora-öknen.

Continue Reading

BRICKS DON’T MOVE IN THE WIND

Annabelles liv är så gott som perfekt, men hon har aldrig haft någon pojkvän. Hon tycker att hon har förtjänat att ha någon att göra romantiska saker med. När Bryce hämtade upp henne i sin vintage-Volkswagen var nog det mest romantiska som hänt i hennes liv.

Continue Reading

MOMENTUM 142310

Serien Momentum behandlar å ena sidan utrymmen som bryts av texturer, å andra sidan projektionen av dem, deras temporalitet, och kvardröjande bilder som kan ses inom ett spann på 30 bilder per sekund.

Continue Reading

BRICKS DON’T MOVE IN THE WIND

Annabelles liv är så gott som perfekt, men hon har aldrig haft någon pojkvän. Hon tycker att hon har förtjänat att ha någon att göra romantiska saker med. När Bryce hämtade upp henne i sin vintage-Volkswagen var nog det mest romantiska som hänt i hennes liv.

Continue Reading

A Masque of Madness

Om du har sett åtminstone en ruta av Frankenstein från 1931 känner du igen Boris Karloff. Karloff gjorde sig ett namn som Frankensteins monster, men spelade nästan 200 andra roller, från vansinniga demoner till värdiga gentlemän. Med A Masque of Madness har Norbert Pfaffenbichler skapat sitt eget monster. Klipp från Karloffs femtioåriga karriär har pressats samman till till en enda vansinnig film, en förvirrad och fantasifull skräckresa. Denna omklippning av ett liv på vita duken blir en underhållande analys av en stjärna som inte kan fly sitt cineastiska öde, och en studie av Karloffs förbluffande anpassningsförmåga. Från svartvitt till färg, från stum till talande, kastas vi med honom fram och åter genom ett halvt århundrades filmhistoria medan Karloffs ansikte sköljer över oss: ungdomligt, gammalt och så ungt igen. Allt medan en berättelse som kan beskrivas som en meditation över åldrandet, eller ett försök att lösa livets mysterier, magiskt materialiseras. Med komik och mystik levererar A Masque of Madness en förryckt underhållande found footage-fantasi med ett lekfullt djup.

Continue Reading

UNCANNY VALLEY

Bombarderade av den psykologiska och fysiska kampen i första världskrigets skyttegravar, kastas vi in i krigets förlamande meningslöshet, överlevnadsångesten, broderskapet och alltings vanvett. Varje ruta i denna animerade spelfilm bär på sin egen smärtsamma och detaljrika historia.

Continue Reading

VINTAGE PRINT

En triptyk av medier över tid blir till en häpnadsväckande upptäcktsresa. Ett fotografiskt landskap animeras till rytmen av syrsornas sång och hoppar fram och tillbaka mellan det filmiska mediet och det digitala.

Continue Reading

EXOMOON

Hon har varit ensam så väldigt länge och eftersom det inte finns någon annan skulle hon lika gärna kunna bo på månen.

Continue Reading

ZOUNK!

Titeln är österrikisk slang för drogad. Tillsammans med musiken förvaltar de pulserande rytmerna och färgerna arvet från Visual Music, uppjackad och nerdrogad.

Continue Reading

TRANSISTOR

This interpretation of musical trio Radian’s piece was in a sense composed in reverse, progressing from illustrated music to an abstract blueprint.

Continue Reading

STUCK IN A GROOVE

Vad har Madonna, Massive Attack och Angela Merkel gemensamt? Friedrich Nietzsche, föreslår den första filmen som använder Phonovision, som består av skivspelare, videomixer och vinyl.

Continue Reading

HERBST

Människor har inlärningsförmåga. Djur likaså. Men hur är det egentligen med gosedjur? Här försöker regissören lära ett gosedjur att läsa en dikt av Rainer Maria Rilke.

Continue Reading

Annonser