Country: Sverige

ROBO-RAINBOW

Komplicerade tekniska lösningar för att underlätta vandalism, verktyg nr 10: Robo-Rainbow. Till sitt pågående projekt ”massförstörelseverktyg” bygger den svenske gatukonstnären extremt komplexa apparater för att utföra minimalistiska vandalism-performance .

Continue Reading

WELCOMEOUT

En film om Uppsalas WelcomeOUT pride-festival som lockar hit LGBTQIA+, asylsökande
och invandrare från hela Sverige. Denna film, baserad på material från festivalen 2017,
är en hyllning till Uppsalas inkluderande och öppna sätt att välkomna LGBTQIA+
människor och lyfta deras deltagande i samhället.

Continue Reading

EN KYSS

En evigt singel biolog som studerar filematologi (läran om kyssar) har aldrig kysst
någon. Innan han lämnar in sin slutuppsats bokar han en eskortflicka för att få sin första
kyss, men det visar sig att hon gör allt utom att kyssas.

Continue Reading

BEHIND THE WALLS OF SILENCE

I denna intensiva dokumentär möter vi fyra personer från södra Teheran, Iran, där HIV
och narkotikamissbruk är vanligt förekommande. Samtidigt berättar fyra experter om
sina erfarenheter av dessa sjukdomar och hälsoproblem i ett kaotiskt samhälle.

Continue Reading

MEN BIT MIG DÅ

En svart katt leker i tallskogen. Plötsligt ropar någon hennes namn. Hon beger sig
hemåt och finner sin människa ledsen. Hon tröstar så gott hon kan. Snart slår deras
hjärtan i samma takt. Lugnet är återställt. Men kan två hjärtan slå i samma takt för alltid? Vad händer med kärleken om de inte kan det?

Continue Reading

BLATTEN

En ung kvinna tar lagen i egna händer efter händelser under en traumatisk natt i
Stockholm.

Continue Reading

IKONOKLASM

En film om dagen, rymden och natten. Inspirerad av Stan Brakhage, David Lynch, Kanye West och ordet ikonoklasm.

Continue Reading

BUSSPOJKEN

Teo Wennertorp är 13 år och har ett specialintresse för bussar. En stor del av sin tid tillbringar han på Upplands vägar, ofta från 06.00 på morgonen till sena kvällar. Under en lång period har han haft ett tydligt mål; att bli den första som åker UL:s alla busslinjer

Continue Reading

BARNDOMSHEMMET

Minnet av en människa försvinner med tiden. Om ingen berättar förlorar vi en del av oss
själva. Vad minns du från din mormors mamma eller din morfars pappa? Arne föddes
1925 som yngst av åtta syskon i Stormosveden, en liten gård på Härjedalens landsbygd. Han blev aldrig en känd person och kommer snart att falla i glömska.

Continue Reading

BROTTAS

Filmen följer 13-åriga brottaren Jaana och hennes bästa vän Bettan. Jaanas mål är att ta sig vidare till en grupp mer erfarna brottare. Deras relation förändras när Bettan börjar ägna sig mer åt livet utanför brottarklubben. Jaana måste välja mellan att följa sin bästa vän och att nå sina mål.

Continue Reading

COPS ARE ACTORS

Någonstans bland Los Angeles kullar möter vi fyra skådespelare som gestaltar polisyrket genom berättande och iscensättning.

Continue Reading

STRAIGHT UP

Marcel beundrar sig själv i spegeln. När hans flickvän Jocelyn vaknar vill Marcel lära henne yoga, men istället brottar Jocelyn ner Marcel och utmanar honom att acceptera något nytt om sig själv.

Continue Reading

THE LITERAL ZONE: EXHIBITS A-J

Den här essäfilmen är historikern Andrej Sláviks första strövtåg i den (audio)visuella historieskrivningens outforskade landskap. Filmen består av tio korta episoder, var och en med sökarljuset riktat mot en tydligt avgränsad händelse. Tillsammans ger de upphov till ett slags historisk dubbelexponering mellan dagens flyktingkris och det som migrationsforskare har börjat beskriva som en motsvarande 40 år lång kris under början och mitten av 1900-talet.

Continue Reading

THE BEAR

En karriärkvinna tröttnar på att vara människa, skaffar sig en björnkostym och emigrerar till vildmarken. När civilisationen hinner ikapp henne måste hon välja vilken värld hon ska tillhöra.

Continue Reading

GÖTAPLATSEN #FLEROCHFLER

En grupp icke-vita skådespelare samlas på Götaplatsen i Göteborg. Ena halvan av gruppen vill gå till en exklusiv filmindustrifest för att mingla och nätverka med Sveriges filmelit. Andra halvan är motvilliga, på grund av känslan av utanförskap som de enda icke-vita personerna på festen. Diskussionen mellan skådespelarna och regissören avbryts av en utomstående, och ett meta-perspektiv avslöjas. Regissören som filmar sätts på prov när han tvingas hantera den nya kontroversiella diskussionen som uppstår.

Continue Reading

ANDRA STRANDEN

Nära döden och nära livet. Vad händer när kroppen genomgår ett trauma och du nästan dör? Mona, Andreas och Iki berättar sakligt sina historier om när de var nära att möta döden. I animationen flätas deras öden samman på den andra stranden, belägen långt bort i det undermedvetna.

Continue Reading

FUCK YOU

Alice är tillsammans med Johannes, men hon får inte plats att vara sig själv. Under en utekväll med sitt kompisgäng stjäl Alice en strap-on och utmanar Johannes tankar om tjejer.

Continue Reading

KILL THE RICH

Två personer diskuterar huruvida en värld där den rikaste personen dog varje dag hade varit en utopi. Genom samtal, tankeexperiment och hypnos utforskar de världens orättvisor och extrem rikedom. Men kan de omsätta sina idéer till verklighet?

Continue Reading

MATTPISKERSKAN

Vem är Sveriges genom tiderna bästa atlet? Filmen handlar om hur vi mäter prestationer. Min mormor kunde piska mattor med en sving som skulle göra golfmästaren Annika Sörenstam grön av avund. Hennes arm nämndes med vördnad i hela Landskrona.

Continue Reading

KÄNSLAN AV ATT LERAN LIGGER FAST

På en höjd omgiven av tät skog ligger en övergiven lergrav. Hit återvänder keramikern Pernilla Norrman för att gräva sin lera. Det här är en film om en keramikers relation till en plats och dess historia, om materialitet, och om vår stund på jorden.

Continue Reading

KEVLAR

Camilo lånar sin kompis jacka för att försöka ragga på innerstadstjejen Amina. De klickar direkt och han blir medbjuden till en inflyttningsfest hon är på väg till. När en kille på festen misstar jackan för att vara hans egen blir avståndet mellan Camilo och Amina mer och mer tydligt.

Continue Reading

DARK CHAMBER

Camera obscura (latin för mörkt rum) är ett optiskt verktyg som möjliggjorde utvecklingen av kameran. Den består av en låda eller ett rum med ett hål i ena sidan. Filmen är en rekonstruktion av en händelse nära gränsen mellan Österrike och Ungern under sommaren 2015.

Continue Reading

KONSTNÄREN FÅR BARN

Det manliga geniet försvinner in i en annan värld av kreativitet och inspiration, sitter avskild från världen i dagar och värker fram den fulländade Konsten. Men vad händer med konstnären när hennes kropp helt plötsligt arbetar för någon annan, någon som är så mycket större än Konsten?

Continue Reading

VI BARA LYDER

Hur står det egentligen till inne på Arbetsförmedlingen, Sveriges minst omtyckta myndighet? Med hjälp av dockor berättar vi om handläggarna, psykologerna och cheferna, vad de gör där inne och vad som händer när vi bara lyder.

Continue Reading

THE CUP IS ALREADY FILLING UP

I Fatima, Garabandal och Medjugorje har flera barn haft uppenbarelser där de sett jungfru Maria. Genom arkivmaterial vävs en berättelse samman där barnens upplevelser är i fokus. Deras tankar kretsar kring vad det innebär att vara utvald och det tunga ansvar som vilar på deras axlar.

Continue Reading

VI ANDRA

”Afghanistan dödar våra kroppar, Sverige dödar våra själar.” Orden kommer från en medlem i Ung i Sverige och handlar om vad den skärpta asyllagen från 2017 gör med dem. År 2033 ska Stadsteatern sätta upp en pjäs om gruppen. Pjäsens regissör Abbe måste få den helvita ensemblen att bli intresserad.

Continue Reading

BANANA PANCAKE TRAIL

Maya har under flera år levt ett kringflackande liv i sydöstra Asien utan planer på att återvända. När hon får reda på att den enda personen hon fortfarande har kontakt med i Sverige ligger för döden måste hon snabbt hitta ett sätt att ta sig hem.

Continue Reading

TILL DEN SOM BÄR MIG

Filmen börjar och slutar med ett kärleksbrev till en rullstol. Det upplästa brevet reflekterar, tillsammans med en tyst dans, över att vara en person i relation till ett funktionshinder.

Continue Reading

BERMUDA

Jonna jobbar som servitris på en dammig vägkrog. När hennes auktoritetslösa chef uppmanar henne att ta kontakt med dagens enda gäst inleder hon ett oskyldigt samtal. Ett samtal som kan förändra hennes liv.

Continue Reading

UNKILLED, CHAPTER 1

“För just nu ligger jag bara i mörkret i en kista utan någonting. Odödad.” Det är Craigs röst inifrån ett flyktingboende i Storbritannien. Han har hållits kvar där i fyra år utan att veta hur länge han kommer att vara fängslad. Filmen är en grafiskt animerad dokumentärfilm.

Continue Reading

JUCK

JUCK är dansgruppen som 2013 slog igenom med en viral video där de tänjde på gränserna för hur den kvinnliga kroppen får uttrycka sig och ta plats. Sedan dess har de juckat världen över. I denna hybrid mellan dans och dokumentär ställs frågan: vad är femininitet?

Continue Reading

NITTONHUNDRAÅTTIOETT

Stockholm, år 1981. En man övertalar sin partner att besöka en bastuklubb för att uppleva nya sexuella erfarenheter. Bastuklubben är en fristad där han kan utforska sina innersta begär. Men även i paradiset finns det regler som man måste lyda.

Continue Reading

SUPERBARBARA: THE BEGINNING

Efter att en uppblåsbar docka (Barbara) blivit misshandlad och övergiven bestämmer hon sig för att inte längre vara ett offer. Att inte längre vara det hon skapats till. Hon blir Superbarbara. Vi följer hennes kamp för att rädda världen, befolkad av lättmanipulerade varelser som helt förlorat kontrollen över sina liv.

Continue Reading

THE AMBASSADOR’S WIFE

Vi befinner oss i en extravagant trädgård i Ouagadougou. Den franska ambassadörens fru drömde om att bli berömd operasångerska. I stället använder hon nu sin sång som säkerhetsventil för att överleva sin skenbart privilegierade tillvaro omgiven av arbetare.

Continue Reading

HUR DET KÄNNS ATT VARA BAKIS

En man vaknar upp på en klinik specialiserad på svårartade baksmällor. Doktorn ordinerar 600 ml glass och två actionkomedier, men ger även patienten viss information som inte får honom att må bättre.

Continue Reading

GOD TON

En gästföreläsande dokumentärfilmare blir ställd mot väggen när en elev bryter tystnaden kring hennes tveksamma skildringar. Diskussionen om vem som är rasist och vem som har tolkningsföreträde i frågan urartar i en frustrerande loop av ifrågasättande blickar och sargade egon.

Continue Reading

BROTTAS

Filmen följer 13-åriga brottaren Jaana och hennes bästa vän Bettan. Jaanas mål är att ta sig vidare till en grupp mer erfarna brottare. Deras relation förändras när Bettan börjar ägna sig mer åt livet utanför brottarklubben. Jaana måste välja mellan att följa sin bästa vän och att nå sina mål.

Continue Reading

WHAT WE LEAVE BEHIND

Mark och Grischa tillbringade sin ungdom tillsammans som husockupanter i ett Berlin splittrat av muren, och har nyligen återförenats efter 15 år utan kontakt. Filmen är en ljuddriven kortdokumentär om förändringarna såväl i staden som i deras relation, och om rastlösa själars åldrande

Continue Reading

KATTHAT

Två råttor, en far och hans son, som bor i en förort till Stockholm, upptäcker en dag att en katt har tagit sig in i deras hem. Pappan kastar ut den, men katterna fortsätter komma tillbaka. Faderns frustration ökar medan barnet börjar se dem på ett annat sätt.

Continue Reading

MARTYREN

Asia bor i en Stockholmsförort med sina två barn, Omar och Sara. Asia börjar misstänka att Omar radikaliserats. Hon försöker desperat få reda på vad som händer i hans liv. När polisen inte vill hjälpa henne måste Asia rädda sin son innan han är förlorad för alltid.

Continue Reading

FUTURE MY LOVE

Future My Love är en unik kärlekshistoria som utmanar våra kollektiva och personliga utopier i sin jakt på frihet. På gränsen till att förlora sitt livs idealistiska kärlek, tar regissören Maja Borg med oss på en poetisk roadtrip genom en ekonomisk kollaps och utforskar den radikalt annorlunda ekonomiska och sociala modellen som den 95-årige futuristen Jacque Fresco företräder. Hur mycket frihet är vi beredda att ge dem vi älskar? Hur mycket ansvar är vi redo att ta för vårt samhälle? Future My Love utmanar oss att försöka förstå varför vi motsätter oss förändringar, både som individer och som samhälle, när vi både kan och måste förändras. Borg väver känsligt samman arkivmaterial, svartvit Super 8-film och färgrik HD, i en gripande skildring av den universella kampen mellan huvud och hjärta i denna förändringens tid.

Continue Reading

AUDITION

Etablerade manliga skådespelare bjuds in till audition. Under provfilmningen försöker den kvinnliga regissören få dem gestalta något som triggar deras försvarsmekanismer.

Continue Reading

PUSH IT

Gymnastiksalen är arenan, Hedda försöker till varje pris att närma sig Adam men allt hon gör blir fel. Adam får bryta alla regler. En film om att inte kunna vinna trots att man är bäst. Push it undersöker strukturer, det fysiska, identitet och känslor.

Continue Reading

AMULETTRINGEN DET ÄR JAG SOM ÄR NADJA

Hennes pappa slår hennes mamma och hon försöker skydda och ta hand om sina två
yngre syskon. Hon önskar att någonting bra ska hända samtidigt som hon undrar om
det finns någonstans där hon kan söka efter hjälp. Nadja, 12 år, försöker överleva i en
väldigt dysfunktionell familj.

Continue Reading

VI ÄR GOTTSUNDA

Vi är Gottsunda skildrar fyra gottsundabors egna berättelser i fyra avsnitt som utspelar
sig 2017-2018. Vilka är utmaningarna och lösningarna inför framtiden? Vilka drömmar
och förebilder har makten att förändra?

Continue Reading

MED VINDEN

En kvinnlig fotograf är på en historisk plats för att ta foton. Hon möter där en gammal
man som har tappat sitt fickur, men han vet varken när eller var. Flickan följer med den
gamle mannen och under deras korta resa lär de känna varandra och flickan lär sig mer
om både tiden och om livet.

Continue Reading

TELEFONSAMTALET

En man befinner sig i en svår situation. Han ringer den ende som skulle kunna tänkas
hjälpa honom, men kommer han att göra det? Kan man hjälpa sig själv om man
verkligen försöker?

Continue Reading

PERRONGEN

På perrongen står Maja och väntar på tåget som är fem minuter bort. Hon tänker ta sitt
liv. Vi hör hennes tankar om samhället och sitt eget värde. Vad har lett fram till att hon
nu står där och tänker hoppa?

Continue Reading

ELVA ORD

En poetisk kortfilm, en enkel men mångbottnad sådan, som handlar om hur det är att
vara en tänkande varelse. Den tar upp begrepp som rättvisa, empati och frihet utan att
för den skull vara predikande eller svår.

Continue Reading

P47 THUNDERBOLT

Grannarna Danne och Hugo ägnar all sin tid åt att bygga modellflyg. Men när modellerna är uppe i luften är risken stor att de förstörs inom några minuter. ”Det får man vara beredd på,” säger Hugo, ”annars ska man inte hålla på med det här”.

Continue Reading

EFTER SKOLAN

Två par möts på barnens skola en kväll för att planera en klassutflykt. Saker och ting tar
dock en oväntad vändning när de börjar spela ”snurra flaskan” istället för att planera
utflykten och snart blir de själva som barn igen.

Continue Reading

PUSH IT

Gymnastiksalen är arenan, Hedda försöker till varje pris att närma sig Adam men allt
hon gör blir fel. Adam får bryta alla regler. En film om att inte kunna vinna trots att man
är bäst. Push it undersöker strukturer, det fysiska, identitet och känslor.

Continue Reading

STUDIO 5

Hur ser det ut när nyhetsankarna samlar sig inför att prata in i kameran och presentera
nyheterna? Vilka situationer uppstår efter att inslagen börjat rulla? En på samma gång
humoristisk och allvarlig studie av tv-nyheternas dramaturgi och arbete.

Continue Reading

SKUGGDJUR

Marall följer med sina föräldrar på en fest och de vill att hon ska uppföra sig. Under
kvällen tycker hon att de vuxna beter sig allt mer märkligt. Marall verkar också vara den
enda som ser skuggan cirkulera i huset.

Continue Reading

MIN BÖRDA

En modern stormarknad ligger granne med motorvägen. Med glada musikaliska
uppträdanden hanterar arbetarna på de olika affärerna sin tristess och sin existentiella
ångest. Apokalypsen är frestande som en frigörelse.

Continue Reading

VI SKULLE BLI BRA FÖRÄLDRAR

Eriks pojkvän har lämnat honom. Nu sitter han ensam i ett industriområde och spelar in
en videohälsning om varför de borde fortsätta vara ihop. Starkt och effektfullt skildrat
om längtan efter barn och om komplexiteten i att lyckas bli föräldrar.

Continue Reading

P.O.V

En grupp unga män samlas för sportlov i de lappländska fjällen. Alla är meriterade
snöskoterförare inom extremsportkulturen, alla dokumenterar ivrigt med sina
obligatoriska hjälmkameror. Vi får ta del av en kameras råmaterial. Materialet vittnar om
pennalistiska tendenser inom en subkultur.

Continue Reading

STÖLDEN

En ung svensk antropolog åker till Samoa, en östat i Söderhavet där det inte finns någon privat äganderätt, för att studera detta radikala ekonomiska system som hon beundrar. Hon hinner inte mer än checka in på hotellet innan hon blir av med sin kläder.

Continue Reading

GÖKUNGEN

I en nära framtid lever finansmannen och fågeln. Världen har blivit fruktansvärt varm
och slutet är nära. Det bekymrar inte finansmannen, han ser ljust på framtiden och är
övertygad om att den fria marknaden kommer lösa alla våra problem. Men på en död
planet finns det ingen ekonomi.

Continue Reading

DEN BLOMSTERTID NU KOMMER

Sabina har tillsammans med sina bröder rest till Holmsund från Rumänien för att söka
efter arbete. Elin firar första dagen på sommarlovet. De stöter på varandra och det blir
ett möte som varar för alltid.

Continue Reading

HANDJUR

Anton är på akuten efter en omskakande händelse i parken. När doktorn anländer
befinner han sig plötsligt i en märklig situation. Han blir inte tagen på allvar och famlar
desperat efter sympati.

Continue Reading

SAMLAG

Ett par vaknar på morgonen och börjar hångla. Han vill ha sex men inte hon. De skojar
om att han skulle betala för det men skämtet blir snart till allvar. Efteråt har de svårt att
hantera vad de gjort och vad det säger om maktfördelningen i deras förhållande.

Continue Reading

TURKKIOSKEN

På ett kreativt kontor någonstans i Stockholm har de en liten paus i ett möte. Cecilia
berättar en anekdot från en möhippa, om hur ”turkkiosken” som de skulle handla på var
stängd. Asal, som är relativt ny på jobbet ifrågasätter Cecilias ordval, vilket sårar Cecilia
enormt. Till slut blir Asal den som anklagas för att bete sig dåligt.

Continue Reading

JAG BRYTER MIG IN

En kvinna driver omkring med en känsla av att något inte stämmer. Hon ifrågasätter sin
tillvaro och den långvariga relationen med sin sambo. I samma veva träffar hon en man.
Det går inte som hon önskat och hon tvingas möta sitt inre.

Continue Reading

NATTBARN

När Iggy precis har börjat åttan visar det sig att skolfotografen delar hennes intresse för
hårdrock och de inleder en hemlig vänskap. Nattbarn är en film om identitet, sexualitet och vänskap. Filmen bygger på en serieroman av Hanna Gustavsson.

Continue Reading

SARGASSOHAVET

I 1800-talets Sverige hade man för vana att hålla sig med levande ålar instängda i brunnen på gården. Ålarna berövades sina annars oundvikliga pilgrimsresor till Sargassohavet och blev mycket gamla. Denna animerade dramatisering är en redogörelse över en av dessa ensamma varelsers liv, död och efterliv.

Continue Reading

SKOLSTARTSSORG

Det är Johns första skoldag. Hans 11-åriga storebror Mika dyker oväntat upp för att följa med honom till uppropet. Mika planerar inte bara att följa med John till skolan. Han ser det som sitt uppdrag att lära John om livets hårda villkor och lektion nummer ett gäller skolgårdens skoningslösa krav.

Continue Reading

MIN HOMOSYSTER

En syskonrelation sätts på prov när en ny förebild för lillasyster Cleo kommer in i bilden.
Den största frågan av dem alla står i centrum. Hur vet en att en är kär i någon och finns
det några genvägar till svaret?

Continue Reading

STRANDED

Tariq ska utvisas från Sverige, men med hjälp av Nathalie och hennes motorcykel tar
han sikte mot en mystisk ö i Bottenviken, en ö för flyktingar.

Continue Reading

CORONA RADIATA

Corona Radiata handlar om de första tre månaderna av en graviditet och ett missfall.
Ambivalenta känslor, märkliga fakta och den sköra balansgången mellan liv och död.

Continue Reading

LIKE IT’S UP TO YOU

Elina träffar sina kollegor på afterwork. Ett avslöjande från hennes sida resulterar i en rad frågor och påståenden. Den lokala bowlinghallen förvandlas snabbt till ett förhörsrum.

Continue Reading

AMALIMBO

Femåriga Tipuana upplever ett limbo när hon i längtan och sorg efter sin pappas död
försöker komma till den andra sidan för att träffa honom igen. En kortfilm som utspelar
sig på en odefinierbar plats i en obestämd framtid.

Continue Reading

KOMETEN

Två män gömmer sig bakom ett staket vid en gränskontroll. De har precis påbörjat sin flykt från förtyck och förföljelse i sitt hemland. Endast en av dem tar sig hela vägen till Sverige. Han är kometen.

Continue Reading

SPELDOSAN

En familj åker till Skagen för att fira dottern Majas 7-årsdag. Plötsligt försvinner Maja för
att sedan bli återfunnen vid en antikvitetsbutik. Hon är okontaktbar, apatisk – stirrar in i
skyltfönstret på en gammal speldosa.

Continue Reading

MEPHOBIA

En grupp flickor i åldern 6-8 år går runt i området och kastar sopor omkring sig. Ett gäng
äldre flickor är minst lika frustrerade, men deras rastlöshet uttrycker sig på andra sätt
och de tänjer ständigt på gränserna för vad som är tillåtet. Varje scen tar sig in under
huden och igenkänningsfaktorn är hög.

Continue Reading

OH DEER! — VIRTUAL REALITY-INSTALLATION

En 360-graders stereoskopisk 3D-film där åskådaren, du, tar ett skadeskjutet rådjurs perspektiv. Du befinner dig i skogen, det skymmer, du blöder, jägarna smyger sig på ifrån alla håll, de vill fälla dig. Projeket vill väcka frågor om empati och hur vi upplever andras lidande. Visas som individuella 360-graders-visningar, en person åt gången, under följande tider.

FRIDAY 28/10, 19-21 & SATURDAY 29/10, 15-17, GRAND

Free of charge. The film is 5 minutes and directed by Peter Pontikis.

Continue Reading

DRIP DROP

En kvinna kommer hem efter en joggingtur och upptäcker att det inte längre finns något vatten i kranarna. Istället hörs ett fasansfullt muller från vattenrören. Sedan börjar det droppa.

Continue Reading

PARALYSIS

En iscensättning av sömnparalys. En kvinna somnar på soffan och vaknar upp i ett limbotillstånd där mardrömmen har tagit fysisk form i rummet. Sömnparalys är ett fenomen där en person vaknar upp utan möjlighet att röra sig.

Continue Reading

@JANABRINGLOVE

Josef kan inte somna om efter en mardröm, och loggar istället in och har webb-sex med @janabringlove som enligt uppgift befinner sig 473 km bort. Men det är något som inte stämmer. Vem är hon och hur långt bort befinner hon sig egentligen?

Continue Reading

KUNG FURY

Miamipolisens kampsportsspecialist och kriminalpolis, Kung Fury ska resa tillbaka i tiden till andra världskriget för att döda Adolf Hitler, även kallad ”Kung Führer.” Ett fel inträffar dock i tidsmaskinen och Kung Fury hamnar istället på vikingatiden.

Continue Reading

STÖDGRUPPEN

I ett rum sitter fem unga kvinnor och väntar på dagens terapisession. De kommer från skilda sociala bakgrunder men har en minsta gemensam nämnare, något som skapar ett påtvingat band dem emellan. En film om systraskap och den samtida våldtäktskulturen.

Continue Reading

BONDEPOETEN

94-årige bonden Nergårds-Sven delar med sig av sin levnadshistoria som utspelar sig på Uppsalaslätten. Ett liv fyllt av hårt slit, sorger och förluster men också poesi och nyfunnen kärlek på äldre dar.

Continue Reading

ORGANIC COMPOSITIONS

Med utgångspunkt i Andreas Vesalius anatomiska illustrationer från 1500-talet och i kombination med dagens anatomiska uppslagsverk skildrar denna animation de ständigt pågående processerna som, omedvetet och nästintill per automatik, sker i vårt inre.

Continue Reading

DET GRÖNA MONSTRET

Den första efterlängtade semesterdagen är här för kärleksparet Robert och Josefine. Men bristen på tid tillsammans har redan hunnit skapa svartsjuka i deras passionerade förhållande.

Continue Reading

STÖRRE

En film om vänskap och feminism. Ännu en fest har resulterat i en obekväm diskussion. Kampen tär på Nicole, och hon vänder sig till sin bästa vän Andrea för stöd.

Continue Reading

NYINFLYTTAD

Olle only has one academic essay left to do and he is looking forward to a studious evening in his apartment. But the environment is not as calm as he had expected. And it doesn’t get any easier when Olle meets neighbour after neighbour.

Continue Reading

SWEDEN’S BEST SWEDE

Hussein Hashemi receives the news that he will become a Swedish citizen. Excited, he goes all-in to be Sweden’s best Swede. After a series of entanglements and conflicts, it all comes to an unexpected and emotional end.

Continue Reading

STUDIE I UPPVAKNANDET

Peter Weiss vaknar med en naken kvinna, borstar tänderna och blir sittande på toaletten. Han ville ”uttrycka någonting av en evighetsrytm, den alltid återvändande morgonen, det långsamma uppvaknandet efter natten.” Skildringen av det svävande tillståndet mellan sömn och vakenhet erinrar om fransk surrealistisk film från 1920- och 1930-talen.

Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.

Distribution: Filmform, www.filmform.com

Continue Reading

STUDIE II HALLUCINATIONER

En film uppbyggd kring tolv tablåer där var och en är en del av ett hallucinatoriskt utforskande av tid och rum. Liksom hallucinationer dyker det upp en rad starkt erotiskt färgade känslor i olika stadier. Filmteamet sprang till stamkrogen för att få ihop tillräckligt med armar.

Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.

Distribution: Filmform, www.filmform.com

Continue Reading

STUDIE III

En man släpar sig fram med sitt alter ego på ryggen. Han ställs inför platser och omgivningar som påminner om de fördomar som han försöker bli fri från. Målet är att, genom konsten, befria sig själv från konventionella och klichéartade uttryck.

Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.

Distribution: Filmform, www.filmform.com

Continue Reading

STUDIE IV FRIGÖRELSE

Här utvecklas idén om jagets frigörelse och Peter Weiss går in i en högre stilisering och drömlika miljöer med surrealistiska förtecken. Huvudfiguren rör sig genom olika, för honom betydelsefulla rum, släpande på någonting som ständigt skiftar form men slutligen visar sig vara han själv.

Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.

Distribution: Filmform, www.filmform.com

Continue Reading

ATELJÉINTERIÖR

I denna sin enda färgfilm återvänder Weiss till att skildra själsliga och existentiella förlopp, här genom Faust i hans laboratorium. Färgfilmens möjligheter inspirerade Weiss att göra ett experiment där ljuset och färger från glasprismor fick spela mot varandra. Djävulens utsände spelas av Carlo Derkert och filmen är gjord i samarbete med fotografen Ragnar Kihlstedt.

Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.

Distribution: Filmform, www.filmform.com

 

Continue Reading

ANSIKTEN I SKUGGA

En dokumentär i cinema vérité-stil om Gamla stan i Stockholm. Tillsammans med fotografen Christer Strömholm, som också bodde i samma stadsdel, dokumenterar Weiss femtiotalets ölkaféer, mejeributiker, uthus och vedförsäljare.Ljudspåret består av ett kollage av inspelningar från de olika ölkaféerna.

Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.

Distribution: Filmform, www.filmform.com

 

Continue Reading

ENLIGT LAG

En klassisk dokumentär som kritiskt skildrar den svenska fångvården på 1950-talet, i synnerhet verksamheten på ett ungdomsfängelse i Uppsala. Filmen inleds med en textskylt som lyder: ”Denna film har censurerats av staten. Vi, som gjort filmen, har hindrats i vår yttrandefrihet. Ni, som ser filmen, ansågs kunna ta skada av vissa verklighetsdetaljer”.

Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.

Distribution: Filmform, www.filmform.com

 

Continue Reading

MARKER

Någonstans i skogarna i norra Sverige springer tusen renar fritt. En gång i tiden tillhörde de Anna-Saras pappa. För att komma över allt som hänt och gå vidare, ger sig Anna-Sara ut för att hitta dem.

Continue Reading

GAY ENOUGH

En dokumentär om HBT-personers kamp att att få vara den de vill vara, oavsett om de befinner sig i en diktatur eller “fördomsfria och toleranta” Sverige.
Continue Reading

HOPPTORNET

I ett 10 meter högt hopptorn ställs rädslan för att hoppa mot den personliga förlusten det skulle innebära att inte våga. En studie av människor i en konstruerad situation.

Continue Reading

IN THE SHADOW OF THE TREE

I en stuga i skuggan av ett stort träd bor en trött gammal man plågad av sitt dåliga samvete. Trädets knirrande grenar hindrar honom från att sova. En natt bestämmer han sig för att göra något åt oljudet.

Continue Reading

SPERMAHORAN

En queer experimentell film om ofrivillig barnlöshet i en värld där de normativa heterosexuella relationerna sätter reglerna för vem och vilka som får bli föräldrar och på vilket sätt. Om viljan att ge bort den möjligheten till någon annan och den gemensamma längtan och försöken att bli gravida tillsammans.

Continue Reading

INDIREKT

Baserat på en verklig händelse visar filmen Indirekt polisens rasistiska sida och berör teman som smygrasism och vitt privilegium.

Continue Reading

INGEN SÖMN PÅ STENGATAN

En film om personer som jobbar nattskift i vinterlandet Luleå: Arbetare på stålfabriken SSAB, nattsjuksköterskor, en vakt på ett tidigt crossfit-pass, en busschaufför och andra personer som inte sover under denna kalla januarinatt.

Continue Reading

AJJA’S TESTIMONY

Ett spontant möte ledde till ett överraskande vittnesmål. Ajja berättar sin historia genom en blandning av improvisation och stand-up, allt filmat under en och samma tagning.

Continue Reading

HINGSTEN

Den 16-åriga ryttaren Adena är kär i sin lärare David, som är dubbelt så gammal. De firar midsommar på samma ö och hon smyger från sin familj för att hitta David och hans kompisar.

Continue Reading

ANATOMI

En anatomisk PowerPoint-presentation om varför en man blivit som han blivit. Kategoriskt, från topp till tå, får de ömmande punkterna sin förklaring.

Continue Reading

MAN

Man är en expansion av språk och form; av en serie självporträtt som dekonstruerar bilder och identitet – en resa genom psykiska transformationer genom graviditetens vildmark.

Continue Reading

TILT

I den animerade videon Tilt bryts en väl befäst relation mellan två personer abrupt, vilket skapar ett totalt existentiellt kaos. Videon är en begrundan över en människas oförmåga att förstå sig på sin egen förgänglighet.

Continue Reading

BABY

En försommarnatt i början av juni. Det ligger något magiskt i stockholmsluften. Emma, 34 år, och Joel, 16 år, är två främlingar som möts på väg hem. Under nattens gång lär de känna varandra och varandras hemligheter.

Continue Reading

I SKUGGAN AV ORON

Det inre mörkret gestaltas som en svart olycksfågel. I denna film om katastroftankarna som vägrar släppa taget, och om att bara vilja krypa in under täcket och gömma sig för världen. Men det är också en film om att bli sedd, och att finna tröst i att man aldrig är ensam.

Continue Reading

SPÅR

Varje år tar cirka 80 personer livet av sig i Sverige genom att ställa sig på spåret. Varje enskild tragedi tar också plats i tågets förarhytt. Hur hanterar lokförare dessa upplevelser? Genom morgondimma och nattmörker reser vi rakt in i reflektioner över liv och död.

Continue Reading

THAT’S WHAT FRIENDS ARE FOR

Annelies menskopp har fastnat och Lovisa hjälper henne att få ut den. Med en sked kanske det går att gräva ut den eller funkar ätpinnar bättre? Morot, om en vinklar den på rätt sätt? Var är glidmedlet? En film om vänskap och att alltid ställa upp för sin bästis, en hyllning till brudar, blod, nagellack och sexleksaker.

Continue Reading

FÖDA

En ung kvinna som har lidit av ätstörningar i halva sitt liv blir plötsligt gravid. Den största utmaningen är att äta ordentligt så att kroppen mår bra. En intim historia om att hitta balansen mellan sjukdom, graviditet och mödraskap.

Continue Reading

MOMS ON FIRE

Två höggravida mammor ligger på soffan och snackar. Barnen leker, katten tittar på och samtalet berör sexuell frustration och ovilja inför moderskapet.

Continue Reading

KOMMITTÉN

Tre delegater från Sverige, Norge och Finland samlas för att komma överens om ett nordiskt konstverk som ska placeras på Treriksröset, den geografiska punkt där länderna möts. Istället för en skulptur presenterar den anlitade konstnären en nordisk dans. Delegaterna ställs inför den verkliga utmaningen med en demokratisk beslutsprocess. Finns det en särskild nordisk rörelse som alla kan enas om?

Continue Reading

FRAGMENT AV ETT LIV I FYRA SCENER

Liban bor med sina yngre syskon och sin mamma i Stockholm. Oväntat dyker hans äldre kusin Dahir upp. Libans pappa, som bor i USA, säger att han måste hjälpa sin kusin och att betrakta honom som sin bror. Liban börjar ställa frågor samtidigt som han filmar.

Continue Reading

SOFIA

Ett intimt porträtt av en färöisk transkvinnas liv. Hon delar med sig av viktiga livshändelser och vi får följa hennes vardag där hon pratar om värderingar, relationer och den kvinna hon är idag.

Continue Reading

A WORK OF ART

En reflektion kring konstnärens eget arbete, speglat i en dialog mellan tre begagnade karaktärer. Tillsammans står de för en ärlig utvärdering av konstverket och avslöjar en bitter sanning.

Continue Reading

SNÖ

Vissa minnen befinner sig i ett slags gränsland. Man tänker på dem och grips av en overklig känsla. Hände det här verkligen? Snö handlar om en bilresa med en oväntad felkörning. Det är en kort film som rymmer många år.

Continue Reading

ERINRA

”Du sa: jag har sett dig förneka ensamhet. Jag sa: är inte det meningen med livet?” Till ett collage av rörliga bilder berättar en man om sina erfarenheter och upplevelser av att vara född i ett land, men ha rötterna i ett annat. Att försöka hitta kärlek. Att vara en vän.

Continue Reading

FÖRÖVARE

Förövare handlar om män som våldtagit och nu sitter i fängelse dömda för våldtäkt, om hur männen själva ser på brottet, på sin egen skuld och på möjligheten att komma vidare ut i samhället efter avtjänat fängelsestraff.

Continue Reading

MARAN

I en skulptural skymningstillvaro, som är konstnären Åsa Ersmarks egna mardrömmar och hallucinationer från uppväxten, misshandlar en häxa en försvarslös flicka från det att hon är fyra år till in i puberteten. Flickan förflyttas från mardrömmen till verkligheten och mot dödens gräns.

Continue Reading

BUSSRESAN

Denna självbiografiska animation som utspelar sig i Israel och Palestina är en road movie om judisk identitet samt kritik av staten Israels politik gällande ockupationen av Palestina. I filmen får vi följa huvudpersonen Sarah, när hon åker runt i Israel med en filmfestivalbuss.

Continue Reading

6A

Tillsammans med klassföreståndaren i 6A har ett antal föräldrar samlats till ett krismöte. De enda barnen som är närvarande på mötet är tre utvalda tjejer som snart visar sig vara själva anledningen till att de samlats. De anklagas för att mobba resten av klassen.

Continue Reading

SOMMARNATT

Sommarnatt följer tre unga tjejers förehavanden under en festlig sommarnatt i norra Jämtlandsfjällen. Tjejerna närvarar på en fest i ett stort gammalt hus, där de tidigare ägarna konstigt nog båda var enögda…

Continue Reading

JAG VET ATT JAG INTE VET

Vem är jag? Vad vill jag? Vart är jag på väg? Jag vet inte. Jag vet att jag inte vet är en självbiografisk resa, där jag berättar om min barndom, mina föräldrar och en relation som precis tog slut.

Continue Reading

JULY 19

Samma dag som detta filmades på en strand, dödades fyra barn inte långt bort. Polak, en israelisk konstnär, gräver en skyttegrav – precis som han gjorde när han var i armén och precis som hans far, som överlevt ett koncentrationsläger, gjorde före honom.

Continue Reading

KROPPEN ÄR EN ENSAM PLATS

Se världen genom en ätstörning. Filmen bjuder in till det förbjudna universum som varje ätstörd döljer för omvärlden. En personlig, intim och rytmisk skildring där huvudpersonen kämpar för att bryta sig ur destruktiviteten trots att den är hennes enda trygghet.

Continue Reading

RINKEBYSVENSKA

Skådespelaren Aisatou har anställts för att göra ett voice-over-jobb hos reklambyrån Måns&Petter. Men det går inte riktigt så bra som Aisatou och killarna hade tänkte sig. Tillslut ber dom henne prata rinkebysvenska. Ska hon tillfredställa dem? eller säga ifrån?

Continue Reading

Annonser