Country: USA

Cat Video Festival

En drömmande blick mot kameran, ett djärvt skutt genom fönstret, en mjuk tass över morrhåren: det är de små detaljerna som ger kattvideon potential att bli viral. Katterna har tagit över både internet och våra hjärtan, och ingen människa kan någonsin betvinga deras vilja av stål. De trotsar såväl gravitationen som vanligt folkvett och gör hela världen till sin lekplats. I “Cats Just Wanna Have Fun!” syns några av internets
namnkunnigaste missar, som Lil Bub, Henri, Le Chat Noir och Keyboard Cat, vid sidan om huskatter från hela världen och kortfilmer från internationella filmfestivaler, sammansatt i ett program om fem katt-egorier. Internet Cat Video Festival såg dagens ljus i Minneapolis, USA, 2012 när över 10 000 kattfans sammanstrålade på Walker Arts Center. Will Braden, som regisserade Henri, Le Chat Noir och vann världshistoriens första Golden Kitty Award tog över arrangemanget 2016. Sedan dess har CatVideoFest turnerat världen över. 2013 kom fenomenet till Europa i och med Cat Video Festival Vienna. “Cats Just Wanna Have Fun” är ett turnerande program från Vienna Shorts Agency i samarbete med CatVideoFest (USA).

Continue Reading

SKIP DAY

En nära inblick i en mycket speciell dag i livet för några sistaårselever från en high school i en industrialiserad vrå av Everglades i Florida: Skolbalen är över, framtiden är oviss och strandens oemotståndliga dragningskraft får vännerna att köra hundra kilometer för att slappa, posera och njuta av vågorna.

Continue Reading

A MOVIE BY JEN PROCTOR

Extremsport, terroristattacker, tv-spelsfoto och amatörporr. Här ersätts nyhetsfotot i Bruce Conners ikoniska A Movie från 1958 med 2000-talets motsvarigheter, bild för bild i ett klassiskt riff på appropriering, ägarskap och filmens formbara magi.

Continue Reading

21 CHITRAKOOT

Här lånas ångande oceaner, månljusa tempel och orangerosa solnedgångar från de
surrealistisk färgsprakande bakgrunderna i ett populärt indiskt TV-program från 1980-talet. Ett landskap i ständig förändring och en antydan om något övernaturligt mellan en uråldrig värld och en kosmisk framtid.

Continue Reading

THE INVISIBLE WORLD

Bestick, städmaterial, designerskor och klockor på en planet utan mänskligt liv blir
huvudpersoner i detta montage av YouTube-klipp som filmats i hoarders och maniska
shoppares kaotiska hem. Här frammanas en bild av en värld där en kvinnoröst, förkroppsligad av en blinkande, klotformad maskin, drar sig till minnes sin komiskt skräckinjagande barndom som vetenskapligt testobjekt, och en retrofuturistisk jord exploderar i en 70-talsapokalyps.

Continue Reading

FALLING SKY

Meteorologiska egendomligheter, luftburna smittor och vild natur träder fram i denna
ömsom gäckande kusliga, ömsom komiska och fasansfulla datoranimation. Filmen är en del av en filmcykel baserad på klipp från en taiwanesisk nyhetskanal på YouTube.

Continue Reading

MAD LADDERS

Drypande av drömmar bryts American Music Awards pråliga sändningar från 1980- och 90-talet sönder i Michael Robinsons film. En nostalgisk seans som frammanar det sena 1900-talets TV och popkultur, som lyser i skarpa färger och pulserar till 8-bitsmusik.

Continue Reading

THE GARDEN OF DELIGHT

Inspirerad av triptyken Lustarnas trädgård av Hieronymus Bosch är denna film gjord helt av handmodifierad 35- och 8-mm upphittad film och utforskar relationen mellan skönhet och ondska, himmel och helvete och den olösliga konflikt som följer med den mänskliga existensen.

Continue Reading

THE NATIONAL REHABILITATION CENTER

Två år innan Peter Watkins kända Straffparken tar regissören Penelope Spheeris McCarranlagen till dess oundvikliga nästa nivå och visar oss med sin tidiga variant på mockumentär hur USA skulle se ut om potentiella subversiva element helt enkelt skulle massfängslas innan de hann göra något subversivt.

 

Screened on 16 mm.

Continue Reading

WHILE I YET LIVE

I Gee’s Bend, Alabama talar fem afroamerikanska kvinnor om kärlek, religion och kampen för mänskliga rättigheter, samtidigt som de fortsätter traditionen som en gång förde dem samman: att sy lapptäcken.

Continue Reading

THE SUN’S GONNA SHINE

En poetisk rekonstruktion av Lightnin’ Hopkins beslut att, vid åtta års ålder, sluta skörda
bomull och börja sjunga. Musikologen Alan Lomax har kallat denna sorgset poetiska kortfilm för en av de tre viktigaste filmerna om den amerikanska södern.

Continue Reading

WATERFALL

En underskön och varsamt gripande film som använder sig av en rad fototekniker för att förvandla en serie bildsekvenser till en eterisk och ömt indragande upplevelse.

 

Screened on 16 mm

Continue Reading

BATH

I en tid och en miljö där bilder på nakna kvinnor omotiverat genomsyrade filmerna av hennes manliga regissörskollegor producerar Penelope Spheeris denna intima och sensuella studie av en badande kvinna. Men vem är det som studerar vem och hur mycket förändrar vetskapen om vem som är objekt och subjekt vår syn på vad vi ser?

 

Screened on 16 mm.

Continue Reading

WHY I NEVER BECAME A DANCER

Regissören minns sina tidiga tonår fulla av leda i kuststaden Margate, där hon växte upp och experimenterade med sex från en ung ålder. Ända tills hon tröttnade på män och valde dansen.

Continue Reading

IF EVERY GIRL HAD A DIARY

Genom att vända sin leksakskamera mot sig själv och sitt rum, söker filmskaparen efter
identitet och respekt som kvinna och lesbisk. Hon agerar både anklagare och bekännare samtidigt som kameran följer hennes ilska och frustration över att känna sig instängd av samhällets fördomar. Dagböckerna är föregångare till YouTube och förutser ungdomlig digital kultur med anmärkningsvärd träffsäkerhet.

Continue Reading

WHITE TRASH GIRL PART I: THE DEVIL INSIDE

Den första filmen i en icke avslutad trilogi om White Trash Girls monstruösa äventyr: en
blond superhjälte och cyborg av ett helt nytt slag. Avlad i en incestuös våldtäkt, nedspolad i toaletten och uppvuxen bland kemiskt avfall, kämpar denna utstötta kvinna för överlevnad. Hennes giftiga kroppsvätskor och hennes fallenhet för att störa tillrättalagda normer gör denna kvinnliga superhjälte till en plats för makt och motstånd.

Continue Reading

TAKE OFF

Ett underhållande porträtt av en strippa, inledningsvis skildrande en mogen strippdansös framträdande. Efter att ha tagit av sina kläder börjar hon också avlägsna sina kroppsdelar. Nelson behandlar sitt objekt med varsamhet. Strippan framför sin föreställning med professionalism och lika delar värdighet och distans, hennes styrka hyllas av kameran.

 

Screened on 16 mm.

Continue Reading

SCHMEERGUNTZ

Filmens titel är tagen efter Nelsons fars nonsensord för smörgås, vilket är en hejdlös, grotesk och grav attack på de amerikanska husmorsidealen. Kritikern Ernest Callenbach skrev i förtjusning om filmen hur ”Ett samhälle som döljer sina djuriska drifter under en skinande offentlig yta förtjänar att filmer som Schmeerguntz visas överallt”

Continue Reading

MY NAME IS OONA

Nelsons slutgiltiga genombrott på den amerikanska avantgarde-filmscenen. Filmens ljudspår utgörs av Nelsons dotter, Oona som upprepar veckodagarnas namn och ”my name is Oona”. Det senare klipps ihop till en expressiv, rytmisk struktur som åtföljer filmens visuella mönster för att skildra ett barns erfarenheter.

 

Screened on 16 mm

Continue Reading

MOONS POOL

I denna högst personliga film vidareutvecklas den uttalade tematik och politik kring kroppen som återfinns i Nelsons tidigare film Take Off. Filmen inleds med tagningar av nakna kroppar i ett badkar och övergår i en skildring av manliga och kvinnliga kroppar som simmar nakna under vattnet. Filmens senare del är nästintill helt fri från tal, med ett drömlikt och sammansatt ljudspår där vågskvalp, röster, vatten och musik sammanflätas till en sömlös ljudväv.

Continue Reading

KIRSA NICHOLINA

”En förlossning filmas så ingående och detaljerat att betraktaren blir involverad och känner av hettan och anspänningen. Kirsa Nicholina är en enkel, poetisk presentation av temat, väldigt engagerande och gripande.”
– Danny Weiss

Continue Reading

姊姊

Skamsen över hur oamerikansk hon ser ut förråder Fen sin lillasyster deras första dag
i kyrkan, och sätter igång ett utbrott vars motstycke inte setts sedan de immigrerade.

Continue Reading

THIS MY FAVORITE MURAL

En tysk amatörfilmskapare uppslukas av en muralmålning på en däckverkstad. Hon bestämmer sig för att hitta konstnären och gör sin första dokumentärfilm. Ju mer hon undersöker detta vardagliga ämne, desto mer trasslar hon in sig i ett nät av däckverkstadsmysterier.

Continue Reading

BRITNEY

Filmen är rotad i behovet att erbjuda dess huvudkaraktär en plats i det verkliga världen. För att uppfinna detta nya rum beskriver filmskaparen sitt återvändande till ett övergivet hus. Filmen ser på när detta misslyckande uppstår inför publiken.

Continue Reading

THE MAIL LADY

När en envis pojke misstänker att brevbäraren levererar kärleksbrev till hans mamma tar han hjälp av en galen granne för att lösa upp spänningarna hemma.

Continue Reading

IVIE OMO ME

I den lilla nigerianska familjen är fadern patriarken som skyddar sin flock. Filmen är en intim berättelse om en man vars dolda känslor kommer i dagen när han ställs inför budet att hans son är försvunnen.

Continue Reading

BUKIIKAKKONO

Nästan alla män i byn har gett sig av till grönare betesmarker i Europa. En brud slits mellan två möjliga framtider. Tack vare sin brudtärna navigerar hon kring sin forna kärlek och förestående förbindelse.

Continue Reading

HOLLOW COIN

Någonstans mellan en spionhistoria och en busringning återfinns denna avväpnande video om en man som desperat försöker återfå sitt SD-kort, som ligger gömt i ett ihåligt mynt. Med referenser till sovjetiska spioner och storfilmer, underättelseverksamhet och det offentliga rummet, i en hejdlös konstfilmskomedi.

Continue Reading

NIGHT SOIL – FAKE PARADISE

Filmen undersöker om den hallucinogena växten Ayahuasca kan ha någon helande effekt på den moderna människans besvär. Kan den göra för västerlandet idag vad LSD gjorde på 60-talet? Hur kan shamanism, medicinska droger, sexualitet och det femininas återkomst samsas med narcissismen i cyberspace? För att utforska dessa frågeställningar presenterar filmen en mix av personliga berättelser om spirituella och kroppsliga erfarenheter av plantan från Amazonas, med tonvikt på kvinnors röster, traditionellt underrepresenterade i psykedelisk forskning. Kan empati, andlighet, feminism och ekologisk medvetenhet möjliggöra en hälsosam framtid för alla levande organismer på planeten?

Continue Reading

HI, STRANGER

Med bar, rosa rumpa i vädret, talar figuren direkt till dig i publiken med en röst som kan oroa eller förföra. Den är öppen, tillitsfull, sårbar och där för dig med hela sitt hjärta.

Continue Reading

IRON HANDS

Uttagningen till pojklandslaget för tyngdlyftning närmar sig. En 12-årig flicka förbereder
sig inför uttagningen och skapar ett oväntat band med gymnastiksalens tillbakadragna
vaktmästare.

Continue Reading

STRAWBERRIES

Blyga Kate är kär i Adam och ber sin kompis Marie samla information om honom. De
upptäcker att han gillar jordgubbar och Kate pysslar ihop ett kärleksbrev som innehåller
något som hon tror är jordgubbsgodis. När hon upptäcker att godiset egentligen är en
kondom måste de två bästa vännerna hitta honom och förklara sig.

Continue Reading

WHAT HAPPENED TO HER

Män som stirrar på döda kvinnor. En röst från andra sidan (egentligen skådespelaren somspelade den döda flickan i 80-talsfilmen Vid flodens strand) vittnar om den ingåendefetischeringen av hennes kropp. Det här provocerande dokumentet av nakna kroppar lyfter frågan varför Hollywood är så besatt av att visa unga kvinnors död i sådan detalj.

Continue Reading

DEAR HENRI

Nioåriga Henri har nyligen förlorat sin älskade namne och brevvän — morfadern
Henry. Hon saknar honom oerhört, men kanske kan deras korrespondens fortsätta? En
sommardag ”skickar” Henri en rad brev genom att föreställa sig den magiska, indirekta
väg hennes meddelanden tar på vägen till morfadern. Frågan är dock om hon kommer
att få något svar?

Continue Reading

NARCISSUS

En ensam kvinna söker sin dubbelgångare. När väl spegelbilden får liv så är det enda hon vill att extrahera sig från sig själv.

Continue Reading

ANSWER PRINT

ANSWER PRINT
”Förbleknandet som förstör färgfilmer sker i mörker. Processen accelereras av höga temperaturer och, i något mindre utsträckning, luftfuktighet. Färgens förbleknande är oåterkallelig. När väl färgbilder har bleknat är den informationen försvunnen för alltid” – Image Permanence Institute. “

Continue Reading

CRYSTAL LAKE

Crystal Lake handlar om en grupp tjejer som tar över en skateboardpark och skapar ett kvinnligt kraftfält på half-pipen. Där på rampen, utan killars närvaro, utvecklas de och blir synliga. Det här är en hyllningssång till unga feminister som överlever tonårstiden genom sina kvinnliga vänner.

Continue Reading

STOP

En ung man stoppas av polisen på väg hem från träningen och händelsen gör att han riskerar sitt levebröd.

Continue Reading

AMERICAN DREAMER

En man söker sin identitet i ett land som också lider av identitetskris. Mot bakgrund av 10-årsdagen av attacken den 11 september visas efterdyningarna av denna tragiska händelse och slitningarna den rev upp i det amerikanska samhället.

Continue Reading

BORDERLAND

Joel är en latinamerikansk immigrationstjänsteman med en uppåtgående karriär. I karriärssyfte flyttar han till Texas och måste besluta hur han ska tjäna sitt land och samtidigt hedra sin kultur.

Continue Reading

FERGUSON DOCUMENTED: IN 36 HOURS

Den 9 augusti 2014 dödades den svarta 18-åringen Michael Brown av en vit polis i Ferguson i Missouri. Upprördheten över händelsen hjälpte inte bara till att mobilisera Fergusons svarta befolkning, den satte också igång massiva protester i hela USA. Hur kunde en liten förort som ingen kände till bli epicentrum för en ny medborgarrättrörelse?

Continue Reading

BATTALION TO MY BEAT

En beslutsam och envis flicka i ett flyktingläger i Sahrawi ser sig själv som en ledare och befriare, som står över de världsliga händelserna i sitt liv. Hennes disciplin och beredvillighet belyser en av de mest utdragna konflikterna i Nordafrika.

Continue Reading

CIAO L.A.

Tre skådespelare på uppgång – undercoverpoliserna från Spike Jonze musikvideo till Sabotage – intervjuas. Skådespelarna är The Beastie Boys och Sofia Coppola, Jonze dåvarande flickvän.

Continue Reading

INTERGALACTIC

En gigantisk robot kämpar mot ett bläckfiskmonster i denna parodi på japanska monsterfilmer som också är en träffande visuell tolkning av bandets kreativa slagfärdighet.

Continue Reading

FIGHT FOR YOUR RIGHT REVISITED

Yauchs allra sista projekt tar upp tråden från 1986. Efter partyt stöter Beastie Boys ihop med sina alter egon som har rest genom tiden för att battla mot dem. Det blir en stjärnsmäll av rang mellan skådespelare som Elijah Wood, Seth Rogen och Will Ferrell.

Continue Reading

COSMIC RAY

Klassisk protomusikvideo, med inslag av naken kvinna med pärlhalsband, tecknade filmer och atombombsnyheter, till ljudet av Ray Charles What’d I Say.

Continue Reading

ALLURE

Molekylära strukturer och astronomiska händelser blandas med sinnliga, spirituella och subjektiva fenomen i ett klassiskt visuellt experiment.

Continue Reading

ANOTHER VOID

Jefre Cantu-Ledesma möter Dario Argento i ett svindlande San Franscisco i en blandning av droppmålning, konturteckning och kubistiskt collage.

Continue Reading

BROKEN TONGUE

Till ljudet av Tracie Morris Afrika formas en hyllning till yttrandefrihet och rörelsefrihet som ifrågasätter hur vi skildrar våra berättelser.

Continue Reading

Annonser