Priser och jury

Internationella juryn

Matt Lloyd
Matt Lloyd
har under femton år arbetat med film på olika sätt i Skottland. Han var programansvarig för kortfilm på Edinburgh International Film Festival 2004- 2008; hans kritiska studie om EIFF, How the Movie Brats Took Over Edinburgh, publicerades 2011. Matt var festivalchef på Inverness Film Festival 2006-2008 och han har producerat två unika festivaler för Oscar-vinnande skådespelaren Tilda Swinton, The Ballerina Ballroom Cinema of Dreams (2008) och A Pilgrimage (2009). Sedan fem år tillbaka är Matt festivalchef för Glasgow Short Film Festival som under hans tid har vuxit från ett modest två dagars-evenemang till Skottlands ledande kortfilmfestival. Matt har regisserat två kortfilmer och en kort dokumentär.

 

SONY DSC
Sytske Kok
(f 1970) tog examen från Dutch Film Academy och Binger Film lab som manusförfattare och regissör. Hon har sedan dess bland annat regisserat den internationellt hyllade kortfilmen De Chinese Muur och TV-filmen Impasse till vilken hon också skrev manus. Under de senaste åren har hennes fokus främst legat på manusförfattande. Sytske har bland annat skrivit manus till TV-filmen Tunnel Vision (regi Stefano Odoardi) som visats och prisbelönats på olika internationella filmfestivaler. Tillsammans med Odoardi håller hon nu på att utveckla flera långfilmsprojekt. Sytske undervisar även i manusskrivande på Schrijversvakschool, Amsterdam Film School och Art Academy St. Joost i Breda, Nederländerna.

 

Flavia Ferrucci
Flavia Ferrucc
i är redaktör för innehållet på Good Short Films, Italiens första internetbaserade plattform som helt fokuserar på kortfilm. Efter en examen i filmvetenskap arbetade hon med oberoende distributionsföretag och byggde upp sin erfarenhet av filmbranschen. Samtidigt började hon skriva om film och konst för olika publikationer, vilket hon gör än idag. Fram till 2013 var hon redaktör för Satellite Voices, ett internationellt konst- och kulturprojekt som lanserades av brittiska tidskriften Dazed & Confused.

 

oscar_eriksson
Oscar Eriksson
är projektledare för Svensk kortfilm c/o Folkets Bio. Projektet har, sedan starten 2008, lanserat över hundra filmer för visning på biografer. Bland de titlar som Oscar arbetat med återfinns Startsladden-vinnaren Pussy Have the Power av Lovisa Sirén och guldbaggebelönade On Suffocation av Jenifer Malmqvist. Just nu arbetar han även med att bredda projektet med Svensk kortfilm c/o Folkets Bio Made in Botkyrka som kommer att lanseras i sin helhet under våren 2015. Utöver sitt arbete på Folkets Bio arbetar Oscar även som festivalchef på Sveriges största HBTQ-filmfestival Cinema Queer International Film Festival.

 

Internationella tävlingssektionen

UPPSALA GRAND PRIX

Uppsala Filmkaja samt prissumman 25 000 kr. Den internationella juryn belönar regissören till en av filmerna i den internationella tävlingssektionen med Uppsala Grand Prix. Uppsala Filmkaja är festivalens traditionella bronsstatyett, skapad av Torbjörn Forsberg.

 

UPPSALA KOMMUNS FILMPRIS TILL INGMAR BERGMANS MINNE

Priset, som består av 50 000 kr delas ut av Uppsala kommuns kulturnämnd. Det går till en ung och lovande filmskapare som i Ingmar Bergmans anda tänjer på filmkonstens gränser.
kulturnamnden_farg

 

PUBLIKENS PRIS

Publiken röstar fram sin favoritfilm i den internationella tävlingssektionen.

 

UR-PRISET FÖR BÄSTA KORTFILM

UR utser en pristagare för bästa kortfilm på något av språken arabiska, danska, engelska, finska, franska, isländska, italienska, japanska, jiddisch, kinesiska, meänkieli, norska, romani chib, ryska, samiska, spanska eller tyska. Filmen ska ge den unga publiken lust till språk och kultur. Det vinnande bidraget erbjuds licensiering av UR.
Print

 

Svenska juryn

Nils-Thomas Andersson
Nils-Thomas Andersson
har en examen från Stockholms Universitet i Kultur- och Filmvetenskap. 2010 började han arbeta på Folkets Bio, och sedan 2011 arbetar han på Filmcentrum Riks som ansvarig för inköp av barn- och ungdomsfilm samt arbetar pedagogiskt med spridning av kunskap kring film och media. 2014 tog han över posten som ansvarig för Antirasistiska Filmdagar i Stockholm. Festivalen visar barn- och ungdomsfilm på teman som antirasism, feminism och mänskliga rättigheter för skolklasser i hela landet.

 

JuhaniAlanen
Juhani Alanen
föddes 1956 i Kuru, Finland. Han har en master i marknadsföring från Tampere Universitet. Juhani Alanen har arbetet på Tampere filmfestival i över 30 år där han under årens lopp haft många olika arbetsuppgifter, nuförtiden är han festivalens exekutiva producent. Han har även suttit med i festivalens urvalskommitté i 10 år. Alanen kurerar kortfilmprogram för Tamperes filmfestival men har även satt ihop program med finsk kortfilm för andra festivaler.

 

Kristina_Lindquist
Kristina Lindquist
är kulturjournalist och tar i oktober över posten som kulturchef på Upsala Nya Tidning (UNT). Hon har de senaste åren varit verksam som teaterkritiker och intresserar sig särskilt för den nyskrivna dramatiken och de fristående scenerna. Kristina har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Ottar och varit anställd på Dagens Nyheter och Sveriges Television. Bland övriga uppdragsgivare finns bland annat Arena, Bang och Expressen kultur. (foto: Sara Mac Key)

 

 

Svenska tävlingssektionen

BÄSTA SVENSKA KORTFILM

Den svenska juryn belönar regissören till en av filmerna i den Svenska tävlingen med Uppsala Filmkaja och 50 000 kronor från Svenska Filminstitutets kortfilmskonsulent Andreas Fock.
SFI_logo

 

JURYNS SPECIALPRIS TILL FILM MED BÄSTA FOTO

1 km 16 mm film från Kameraten och framkallning från stopp.
stoppPrint

 

PUBLIKENS PRIS

Publiken röstar fram sin favoritfilm i den Svenska tävlingssektionen.

 

 

Kortfilmfestivalen UNG

UPPSALA FILMKAJA FÖR BÄSTA BARNFILM

Varje år utdelas Uppsala filmkaja för bästa barnfilm. Vinnaren utses av Kortfilmfestivalen UNG:s jury, som består av elever från Gluntens Montessoriskola.

Annonser

  • Ekologiskt te från Pekoe