Akosua Adoma Owusu: Triple Consciousness Films

 

VISAS:
SAT 26/10 AT 17:00 FYRIS


Grunden för representationspolitik är nedmonteringen av ensidiga, reduktiva, exotistiska och eurocentriska tolkningar av vad som uppfattades som Den Andre och annanhet.

 

Akosua Adoma Owusu är en ghananskamerikansk filmskapare, producent och fotograf, vars prisbelönade filmer och installationsverk kretsar kring idéer om kolliderande identiteter, specifikt där den afrikanska invandraren i USA har en trippel medvetenhet. Begreppet är baserat på den ”dubbla medvetenhet” som sociologen och medborgarrättsaktivisten W. E. B. Du Bois myntade för att definiera den svarta amerikanens upplevelser av att definiera sin identitet i mötet med diskriminering. Owusus begreppsutveckling syftar till att inkludera flera olika identiteter, såsom feminism, queerhet och afrikanska invandrare, när de interagerar i afrikansk och vit och svart amerikansk kultur.

 

Hos Owusu rör sig denna, den afrikanske invandrarens tredje identitet eller medvetenhet, mellan konstfilm, konst och afrikanska traditioner och gör identitetens karaktär än mer komplex. Flera av Owusus verk problematiserar afrikanska kvinnors hår för att utforska vidare kulturella rädslor kring hennes etniska arv. Hennes experimentella dokumentärer och filmessäer använder sig av arkivmaterial, animation och iscensättningar för att undersöka konstruktioner av historiska minnen och kulturell identitet.

 

Owusu har blivit omnämnd som en av de sex främsta kvinnliga konstfilmarna i Indiewire och har visat sina verk över hela världen, inklusive på de stora festivalerna i Berlin, Rotterdam, Locarno och Toronto. För närvarande delar hon sin tid mellan Ghana och New York, där hon är Assistant Professor vid Pratt Institute i Brooklyn.

 

Akosua Adoma Owusu närvarar vid visningen för att berätta mer om sina filmer.


ME BRONI BA

Ett poetiskt porträtt av frisersalonger i Kumasi i Ghana. Den europeiska kolonialismens tilltrasslade arv frammanas genom bilder på kvinnor som övar hårflätning på bortkastade vita baby-dockor. Filmen berättas som en vinjett-serie som visar ett barns utvandring från Ghana till USA och avslöjar bakgrunden till smeknamnet ”me broni ba” som betyder “min vita baby” på Akan.

GHANA 2009. 22 min. DIRECTION: Akosua Adoma Owusu


SPLIT ENDS, I FEEL WONDERFUL

Den här filmen om afroamerikanska kvinnors hår lyckas vara både lekfull och stark
där den varvar bilder från 70-tals-frisyrer och salonger till ett tätt collage av gester och
bilder som får samtidsklang.

USA 2012. 4 min. DIRECTION: Akosua Adoma Owusu


RELUCTANTLY QUEER

Film i brevform som låter oss följa med in i en ung ghanansk mans inre liv, medan
han kämpar för att förlika sin kärlek till sin mor med samkönat begär och tilltagande
sexualpolitiska spänningar i Ghana. Med utgångspunkt i ett brev fyllt av tvekan och
osäkerhet, försöker filmen skärskåda vad det innebär att vara queer för den här mannen vid denna tid och plats.

GHANA/USA 2016. 8 min. DIRECTION: Akosua Adoma Owusu


KWAKU ANANSE

Baserad på Ghanas rika mytologi kombinerar den här magiska kortfilmen halvbiografiska element med lokal folktro i berättelsen om en ung amerikansk kvinna som återvänder till Västafrika för sin fars begravning, bara för att upptäcka faderns hemliga dubbelidentitet.

GHANA/MEXICO/USA 2013. 26 min. DIRECTION: Akosua Adoma OwusuDREXCIYA

Inspirerad av afrofuturistiska myter som spridits av undergroundbandet Drexciya, antyder den här dokumentären att Drexciya är en mytisk subkontinent under vatten befolkat av de ofödda barnen till de afrikanska kvinnor som slängdes överbord under slavresor över Atlanten. Dessa barn har lärt sig andas under vatten. I verkligheten utspelar sig filmen kring en övergiven badanläggning i Accra i Ghana, som en gång var det den modernaste av anläggningar med tillhörande lyxhotell. Sedan 70-talet har den fallit i glömska

GHANA 2011. 12 min. DIRECTION: Akosua Adoma Owusu


INTERMITTENT DELIGHT

Den här musikaliskt festliga filmen utspelar sig i skärningspunkten mellan sökandet efter identitet och kulturell appropriering. Med utgångspunkt i musikstilar som afrobeat från 60-talet och traditionell Ashanti Adwoa-musik och västafrikansk tillverkning av tyg och kläder, utforskar filmen feminismens ojämna spridning, geografiskt och historiskt, och hur kvinnors arbetsvillkor beror på var de bor

GHANA/USA 2007. 5 min. DIRECTION: Akosua Adoma Owusu


MAHOGANY TOO

Inspirerad av hur filmindustrin i Nollywood gör om filmer som uppföljare, tolka denna film kultklassikern Mahogany, ett romantiskt drama med mycket mode. Den nigerianska skådespelaren Esosa E. tolkar Diana Ross och originalets ikoniska porträtt av en målmedveten och energisk afroamerikansk kvinna som följer sina drömmar trots rasmotsättningar.

GHANA/USA 2018. 3 min. DIRECTION: Akosua Adoma Owusu


WHITE AFRO

Detta är en träningsvideo för frisörskolor som lär ut hur man ger en vit person en afrofrisyr. Den sista filmen i Owusus hårtrilogi använder sig av en gammal instruktionsfilm från det amerikanska frisörförbundet och träningsvideon varvas med Owusus mors erfarenheter som hårstylist i en företrädesvis vit frisersalong. Filmen erbjuder ett ovanligt perspektiv på afrohår – en obestridlig markör för svart kollektiv kraft som har blivit en eftersträvansvärd och approprierad estetik under frihetsrörelser. Filmen lyfter även frågan om icke-svarta frisörers och kosmetologers möjligheter att verka för politisk förändring

GHANA/USA 2019. 6 min. DIRECTION: Akosua Adoma Owusu

Annonser