Jamaica Now!


VISAS:

THU 24/10 AT 13:00 SLOTTS
SAT 26/10 AT 19:00 GRAND

 

Jamaica är känt för sin musik och mat, sina örter, idrottsikoner och vackra platser. I beskrivningen av Jamaica saknas emellertid ofta vår filmkultur. Trots att Jamaica har producerat långfilmer, kortfilmer och dokumentärer under decennier, har landet ännu inte en etablerad filmindustri. Nu har Jamaica dock en framväxande sådan, med lovande talanger och visuella berättelser som hjälper oss att hitta vår plats i det filmiska landskapet.

År 2015 skapades Jamaica Film and Television Association (JAFTA) för att bidra till att bygga en lokal gemenskap för filmproduktion, med fokus på utvecklingsinitiativ, kulturellt utbyte, uppsökande verksamhet och att ta fram bästa praxis för att utveckla Jamaicas filmindustri.

Segmentet Jamaica Now! representerar verk och röster från nya talanger – några av dem debuterar som filmskapare – från Jamaica och den jamaicanska diasporan, och deras ansträngningar för att rikta ljuset mot obekväma sanningar. Filmerna provocerar fram nödvändiga samtal om missbruk, fattigdom, föräldraskap och psykisk ohälsa. Jamaica är vackra stränder och underbara människor, mat och kultur, men Jamaica är också ekonomisk ojämlikhet och kamp. Landet har alltid haft en kreativ kultur med rika berättelser och, undan för undan, omvandlar nu.

Jamaica berättelser och verkligheter tillden vita duken så att världen inte bara kan se oss, utan också höra oss.

Curator: Analisa Chapman, Jamaica Film and Television Association (JAFTA)


CROSS MY HEART

En amerikansk tonårstjej besöker sin familj på Jamaica och upptäcker en hemlighet som förändrar hur hon ser på de människor hon älskar. Filmen utforskar tystnadskulturen bland kvinnor, vilka hemligheter vi bevarar och vem de egentligen skyddar.

JAMAICA 2018. 13 min. DIRECTION: Sontenish Myers


LEARNING TO SWIM

En ung ensamstående mamma återupplever kärleken till sina barndomsvänner och hemligheter från det förflutna. Filmen utforskar frågor kring gemensamt föräldraskap, homosexualitet och vänskap.

JAMAICA 2018. 27 min. DIRECTION/PRODUCTION: Krystal Dawkins


SEA PEOPLE

Medan han kämpar med sin egen rädsla och osäkerhet, tvingas en autistisk pojke att fatta ett beslut på liv och död. Filmen har syftet att öka medvetenheten om lokala myter och missförstånd om autism.

JAMAICA 2018. 6 min. DIRECTION: Stacey-Ann Sutherland


KINTO

En ung pojke bor på gatan i Kingston på Jamaica och tvättar bilrutor vid en korsning. Filmen visar en dag i den unga pojkens liv och de svårigheter han tvingas uthärda. Trots de hårda omständigheterna han lever under, visar han medlidande med andra när han utför en oväntad vänlig handling.

JAMAICA 2018. 15 min. DIRECTION: Joshua Paul


UNSPOKEN

En jamaicansk tonåring trodde att hon sökte jobb, men den som kom att bli hennes
förövare hade andra planer. Baserad på de många verkliga fall av barn som blir offer online.

JAMAICA 2016. 4 min. DIRECTION: Kurt Wright


HAVEN

När en liten flicka finner tröst mellan sin mammas ben blir hennes största rädsla verklighet.

JAMAICA 2018. 4 min. DIRECTION: Kelly Fyffe-Marshall


FLIGHT

Den här innerstadskillen kommer från Jamaica, den lilla ön med de stora drömmarna, och han drömmer om det största av allt – att flyga till månen. Den här må bra-filmen handlar om en ung människas drömmar och visar en positiv förebild för faderskap – något som inte är så vanligt och tyvärr inte är så utbrett som det borde vara.

JAMAICA 2018. 13 min. DIRECTION: Kia Moses, Adrian McDonald

Annonser

  • Ekologiskt te från Pekoe