Murar: Guarding the Wall

 

VISAS:
WED 23/10 AT 19:00 SLOTTS
SAT 26/10 AT 11:00 SLOTTS

1989 var ett år med en serie omvälvande och historiskt betydelsefulla skeenden. Berlinmurens fall, för ganska exakt 30 år sedan, har kommit att bli en symbol för dessa händelser. När Sovjetunionen försvann från världskartan och stängsel och minor togs bort från de gränser som delade Europa, var tisdandan hoppfullt optimistisk. Kalla krigets rädslor ersattes av frihetsvisioner, demokrati och marknadsekonomi. Inom några få år delade de flesta EU-länder valuta och att resa genom kontinentala Europa blev
lekande lätt.

Idag byggs det på nytt murar och stängsel i Europa och i andra delar av världen. Väljare gynnar partier och representanter som är öppet nationalistiska, t.o.m. rasistiska. Både Europa och resten av världen har blivit allt rikare, men det är rikedomar som koncentreras hos ett fåtal redan välbeställda.

Går det genom film att analysera världen som den var för 30 år sedan? Vilka är vägarna som har lett hit och kan film hjälpa oss att förstå världen som den ser ut idag?

Dessa tre program innehåller filmer som speglar hur världen såg ut i slutet på 1980-talet, vad som skedde då, och hur det är att leva i en värld av nya murar och stängsel. Sannolikt erbjuder inte dessa filmer lösningar på egen hand, men kanske väcker de tankar och erbjuder nya perspektiv och, mitt i alla svårigheter, lite humor och hoppfullhet.

En tidigare version av programmet visades vid Tampere Film Festival i mars 2019

Curators:
Jukka-Pekka Laakso & Christoffer Olofsson


MACHSOM

En ung israelisk soldat är posterad vid en av de farligaste kontrollstationerna på
Västbanken. Han vill vara pacifist, något som ställer till problem både i fält och
hemmavid.

USA 2013. 24 min. DIRECTION: Joel Novoa


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

THE MEN BEHIND THE WALL

Tinder. Kvinna söker män. Man söker kvinnor. Allt vore så enkelt om hon inte vore i Israel och killarna som appen föreslår i närheten inte vore på Västbanken. Filmens regissör, en israelisk kvinna från Tel Aviv, kontaktar män från Västbanken och Gaza genom datingsidor och appar, med konflikten ständigt i bakgrunden. Gränslande den virtuella och den verkliga världen, ger hon sig ut på en resa genom Västbanken, trots att både israelisk lag och sociala tabun förbjuder det.

ISRAEL 2018. 29 min. DIRECTION: Ines Moldavsky


LOVING SOUTH

Det här är berättelsen om en sjuttonårig amerikansk pojke som klättrar över gränsmuren till Mexiko, både för att fly från sin rasistiske far och för att hitta sin mexikanska älskade.

MEXICO 2017. 13 min. DIRECTION: Oliver Rendón


SURPRISEVILLE

I den planerade staden Surprise har allt ordnats för att göra allt så tryggt och säkert som möjligt. Lagar, förordningar, grindar och murar gör att det inte finns något att vara rädd för, ingenting alls.

UK 2010. 10 min. DIRECTION: Tim Travers Hawkins


CONTACT

En krypskytt bor ensam och isolerad vid landsgränsen, med uppdrag att skjuta flyktingar som försöker ta sig över gränsen. En dag hittar han ett band som ett av hans offer har spelat in och börjar lyssna på det.

LEBANON 2019. 22 min. DIRECTION: Samir Syriani

Annonser