Murar: Revisiting the Wall

 

VISAS:
TUE 22/10 AT 21:00 SLOTTS
FRI 25/10 AT 19:00 SLOTTS

1989 var ett år med en serie omvälvande och historiskt betydelsefulla skeenden. Berlinmurens fall, för ganska exakt 30 år sedan, har kommit att bli en symbol för dessa händelser. När Sovjetunionen försvann från världskartan och stängsel och minor togs bort från de gränser som delade Europa, var tisdandan hoppfullt optimistisk. Kalla krigets rädslor ersattes av frihetsvisioner, demokrati och marknadsekonomi. Inom några få år delade de flesta EU-länder valuta och att resa genom kontinentala Europa blev
lekande lätt.

Idag byggs det på nytt murar och stängsel i Europa och i andra delar av världen. Väljare gynnar partier och representanter som är öppet nationalistiska, t.o.m. rasistiska. Både Europa och resten av världen har blivit allt rikare, men det är rikedomar som koncentreras hos ett fåtal redan välbeställda.

Går det genom film att analysera världen som den var för 30 år sedan? Vilka är vägarna som har lett hit och kan film hjälpa oss att förstå världen som den ser ut idag?

Dessa tre program innehåller filmer som speglar hur världen såg ut i slutet på 1980-talet, vad som skedde då, och hur det är att leva i en värld av nya murar och stängsel. Sannolikt erbjuder inte dessa filmer lösningar på egen hand, men kanske väcker de tankar och erbjuder nya perspektiv och, mitt i alla svårigheter, lite humor och hoppfullhet.

En tidigare version av programmet visades vid Tampere Film Festival i mars 2019

Curators:
Jukka-Pekka Laakso & Christoffer Olofsson


CYCLING THE FRAME

Tilda Swinton är en ung kvinna som cyklar runt i Västberlin längs med den 150 km långa, ikoniska symbolen för kalla kriget. Hon leder oss genom fält och historiska kvarter, förbi sjöar och betongkomplex och funderar över vad hon ser. Den hippie-liknande flickan citerar poesi, plockar blommor, fotograferar vakttorn och möter vaktposteringen.

GERMANY 1988. 27 min. DIRECTION: Cynthia Beatt


BERLINBERLIN

Berlinmurens fall på fyra minuter. Ett musikaliskt mashup-collage med JFK, Ernst Reuter och Berlinmurens fall.

GERMANY 1989. 4 min. DIRECTION: Hartmut Jahn, Rainer Konstantin


RETOUR A BERLIN

Beväpnad med sin Super-8-kamera utforskar Pierre en stad i förändring. Vad kommer
att finnas kvar av det gamla Berlin? Pierre möter färgstarka karaktärer. Den f.d. punkaren Mario berättar om hur Berlin var tidigare, när han ockuperade hus och muren precis hade fallit. En facinerande tid då gatorna luktade frihet.

FRANCE 2012. 20 min. DIRECTION: Renaud Drovin


AUSTAUSCH

Dingostängslet sträcker sig 5000 km över den australiska kontinenten. Det må hindra
nordliga vildhundar från att ta enstaka sydliga får, men längs med stängslet ligger mängder av kadaver från nomadiserande djur som sökt mat och vatten. Det är en
ekologisk katastrof som symboliserar människans arrogans och separation från naturen. Berlinmuren separerar människor från varandra och gör Västberlin till en konstgjord och sårbar ö i mitten av ett politiskt spel.

GERMANY 1982. 9 min. DIRECTION: Egon Bunne


DRÜBENLAND

En helt vanlig dag i det nybyggda betongkvarteret i nordöstra Berlin. Sjuårige Marko
samlar pengar till klassresan med sin bästa vän Ecki. Hans storasyskon slåss om familjens enda sexualupplysningsbok, och morfar försöker hålla ordning på barnen. Trots att mamma och pappa är på semester tvingas Marko i säng på tok för tidigt. Morgonen efter känns något annorlunda. En mur har fallit, än sen då? Kan de inte bara bygga upp den igen?

GERMANY 2019. 17 min. DIRECTION: Arne Kohlweyer


DIE ANDERE SEITE

Den här animerade dokumentären utforskar barns fantasier om hur de trodde det var
på andra sidan muren, där de aldrig hade varit.

UK 2007. 6 min. DIRECTION: Ellie Land


WHITE HOLE

Vi påminns om att i mitten på förra århundradet fanns en tydlig uppfattning på båda
sidor av Europa att en bättre värld var möjlig–att ljus fanns i slutet på tunneln–och
båda sidor sneglade på varandra för inspiration. Vi påminns också om motsatsen,
utvecklingens vändning: att idealismen och tillförsikten tynar bort med samtidens brist
på politiska alternativ. Hur vårt politiska och ekonomiska liv är på stadig tillbakagång
över hela kontinenten alltmedan sociala och kollektiva band upplöses genom obevekliga nyliberala marknadskrafter.

UK 2014. 7 min. DIRECTION: John Smith

Annonser