Musikaler: Once More with Squealing

 

VISAS:
WED 23/10 AT 21:00 REGINA
SUN 27/10 AT 19:00 SLOTTS

Välkommen till två program med ett urval av de mest glittriga, känslosvajande, spektakulära, melodramatiska, högljudda, tonsäkra (ja, kanske inte alltid) och alldeles, alldeles underbaraste musikaler som någonsin har gjorts i kortfilmsformat de senaste 20 åren!

Just det där med kortfilm är inte oviktigt i sammanhanget. Kortfilm har mindre regler och begränsningar, sägs det ibland. Här kan fantasin flöda fritt, sägs det andra gånger. Båda sakerna stämmer ofta. Men mycket kortfilm är ofta minst lika bunden till konventioner och ramar som annan film, inte minst i form av speltid och dramaturgi. Det är en av orsakerna till att musikalen – för en tydligare genre finns väl inte? – med sina schemalagda känsloutbrott och pråliga extravaganser passar så utomordentligt bra i kortfilmsformat. Den obändiga fantasin får fritt utlopp, inget uppslag är för galet. Extra allt blir alldeles underbart lagom i kortfilm!

Här går det alldeles utmärkt att låta en polisinsatsstyrka sjunga upp innan de börjar skjuta sig in i ett hus eller att ett par möss som städar på en hamburgerrestaurang börjar steppa för att uthärda varats olidliga lätthet. Det går också fint att tänka sig att den norska kristdemokraten Knut Arild Hareide nådde sina politiska framgångar
genom att vara en sjusärdeles sång-och-dansman eller att när djävulen rider in i London så är det som läderklädd operasångare på frustande motorcykel. Allt är möjligt när Hollywood möter Bollywood på Broadway i kortmusikalens förlovade land.

Curator: Christoffer Olofsson


KNUT ARILD THE MUSICAL

Den här filmen är baserad på den osanna historien om hur Knut Arild Hareide blev partiledare. Vi får följa honom på hans resa från hans hemstad Bømlo till den oberäkneliga storstadsdjungeln Oslo och alla dess faror, inklusive imponerande danssekvenser och fantastiska sånger.

NORWAY 2017. 23 min. DIRECTION: Kolbjørn Haugen, Jon Sindre Fjellvang Klonteig


BLEU TONNERRE

Bruno är i trettioårsåldern och är i desperat behov av mål och mening i tillvaron. Efter en tuff separation blir han dessutom hemlös. Utan att låta sig nedslås och under sin storasysters vakande blick, kommer denne sågverksarbetare att återfinna drivkraften att sätta på sig sin blå kostym och återuppväcka en gammal flamma.

CANADA 2016. 21 min. DIRECTION: Jean-Marc E. Roy, Philippe David Gagné


KOKOS

Linas lustfyllda längtan efter sin älskare tar en smått absurd musikalisk vändning under ett oväntat möte i en kokoskakefabrik.

NORWAY 2006. 10 min. DIRECTION: Charlotte Blom


KNOSPEN WOLLEN EXPLODIEREN

Var skulle Kate vara utan sin Eko? Den lilla fresterskan Kate behöver sin vän Eko för att hon är kärlekskrank. Hon älskar den excentriske konstnären Bruno, som använder energierna hos unga talanger för att driva sina extasiska partyn. Kate återhämtar sig från allt detta inuti grottan som tillhör hennes vilda vän Eko. Hon vill behålla Eko för sig själv, ända tills Eko lägger märke till kärlekens enorma kraft.

GERMANY 2005. 20 min. DIRECTION: Petra Schröder


7:35 DE LA MAÑANA

En morgon lägger hon märke till något underligt i kaféet där hon alltid äter sin frukost. Alla kunderna och servitörerna är alldeles tysta. När hon talar med dem tittar de ned. Ingen rör sin frukost. Plötsligt hörs en sång.

SPAIN 2003. 7 min. DIRECTION: Nacho Vigalondo


HARD WAY: THE ACTION MUSICAL

När Action möter Musikal finns det bara en regel kvar – man skjuter dem inte om de sjunger och dansar. Jake och hans tuffa insatsstyrka invaderar en övergiven fabrik för att ta fast landets värsta terrorist, som går under namnet Modern. Alla sjunger och dansar så klart. En berättelse om hårda män med hårda känslor. Ibland är kanske rösterna lite veka.

GERMANY 2017. 31 min. DIRECTION: Daniel Vogelmann

Annonser