Musikaler: There’s No Business Like Shorts Business

 

VISAS:
TUE 22/10 AT 21:00 REGINA
SAT 26/10 AT 21:00 SLOTTS

 

Välkommen till två program med ett urval av de mest glittriga, känslosvajande, spektakulära, melodramatiska, högljudda, tonsäkra (ja, kanske inte alltid) och alldeles, alldeles underbaraste musikaler som någonsin har gjorts i kortfilmsformat de senaste 20 åren!

Just det där med kortfilm är inte oviktigt i sammanhanget. Kortfilm har mindre regler och begränsningar, sägs det ibland. Här kan fantasin flöda fritt, sägs det andra gånger. Båda sakerna stämmer ofta. Men mycket kortfilm är ofta minst lika bunden till konventioner och ramar som annan film, inte minst i form av speltid och dramaturgi. Det är en av orsakerna till att musikalen – för en tydligare genre finns väl inte? – med sina schemalagda känsloutbrott och pråliga extravaganser passar så utomordentligt bra i kortfilmsformat. Den obändiga fantasin får fritt utlopp, inget uppslag är för galet. Extra allt blir alldeles underbart lagom i kortfilm!

Här går det alldeles utmärkt att låta en polisinsatsstyrka sjunga upp innan de börjar skjuta sig in i ett hus eller att ett par möss som städar på en hamburgerrestaurang börjar steppa för att uthärda varats olidliga lätthet. Det går också fint att tänka sig att den norska kristdemokraten Knut Arild Hareide nådde sina politiska framgångar
genom att vara en sjusärdeles sång-och-dansman eller att när djävulen rider in i London så är det som läderklädd operasångare på frustande motorcykel. Allt är möjligt när Hollywood möter Bollywood på Broadway i kortmusikalens förlovade land.

Curator: Christoffer Olofsson


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BYE BYE DEUTSCHLAND! EINE LEBENSMELODIE

Filmen följer ett par sångare från Münster som blev kända för att tolka några av de mest framstående rösterna i den tyska schlagermusikens historia. Markus fick uppmärksamhet för sina YouTube-hyllningar till Udo Jürgens (känd för att ha introducerat fransk chanson i tysk 70-tals-schlager) medan Steffi oftast framför låtar av Helene Fischer, en samtida schlager-ikon som lät genren närma sig internationell pop.

GERMANY 2017. 20 min. DIRECTION: Bárbara Wagner, Benjamin De Búrca


SKALLAMAN

En ung mans sökande efter kärlek och acceptans förs fram i formen av en livlig musikal om att vara dig själv och att stå för den du älskar.

NORWAY 2011. 12 min. DIRECTION: Maria Bock


HELL FOR LEATHER

Med frenetisk extravagans skildrar denna läderklädda och oljedrypande opera på två hjul en sprakande kollision mellan himmel, helvete och den stackars jord som finns inklämd mellan de två. Sju djävlar på motorcykel, utspottade ur himlen, har landat i 90-talets London för att sjunga och slå skräck i stadsborna.

SWITZERLAND 1998. 27 min. DIRECTION: Dominik Scherrer


EMO THE MUSICAL

Emokillen Ethan, som hatar nästan allting, faller för Trinity, en fin flicka med kristna värderingar, en positiv livssyn och full av kärlek till sin frälsare, Jesus Kristus. Kommer de att kunna leva lyckliga i alla sina dagar?

AUSTRALIA 2014. 15 min. DIRECTION: Neil Triffett


MIN BÖRDA

En modern stormarknad ligger granne med motorvägen. Med glada musikaliska uppträdanden hanterar arbetarna på de olika affärerna sin tristess och sin existentiella ångest. Apokalypsen är frestande som en frigörelse. Filmen har fått 80 priser världen över, däribland en Guldbagge för bästa kortfilm 2018.

SWEDEN 2017. 15 min. DIRECTION: Niki Lindroth von Bahr


MOORE STREET MASALA

Expediten Baba faller pladask för den vackra mäklaren på andra sidan gatan från hans butik. När hon köper lunch av honom, stjäl hon också hans hjärta. Men de lever i skilda världar så det finns bara ett sätt som deras kärlek kan överleva på…och det är Bollywood Style!

IRELAND 2009. 5 min. DIRECTION: David O’Sullivan

Annonser