Svenska queerklassiker

 

VISAS:
THU 24/10 AT 21:00 FYRIS
SUN 27/10 AT 17:00 FYRIS

 

Det tog nästan ett helt århundrande för den svenska långfilmen att öppet och positivt porträttera queera människor och känslor på bio, men i journalfilmer och kortfilmer har den queera rörelsen existerat sedan filmens födelse. I år firar man över hela världen femtioårsjubileet av det klassiska Stonewallupproret, en revolt som blivit en stark symbol för den moderna HBTQ-rörelsen. Det uppmärksammar Filminstitutet med ett program queerfilmer som sträcker sig över nästan ett helt århundrande.

Filmerna visas utan engelsk text.

Curator: Kajsa Hedström, the Swedish Film Institute


SKILDA TIDERS DANSER

”En mjuk, glidande Boston utgör början. Den afdansas naturligtvis i en modern salong. Kavaljeren, fr. Grünberg, bjuder på det mest manliga sätt upp sin dam, som förväntansfullt afbidar hans ankomst.” Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.

SWEDEN 1909. 3 min. DIRECTION: Unknown


HYLINS RAKIN

Reklamfilm för Hylins Rakin rakcrème där revylegendaren Lasse Krantz med hjälp av rakcrémen får slät hy och blir mer trovärdig när han klär ut sig till kvinna.

SWEDEN 1940. 1 min. DIRECTION: Unknown


SOMMARKRÖNIKA

Inslag om när Christine Jörgensen, dansk-amerikanskan som var först med att genomgå könskorrigering med hjälp av kirurgi, anländer till Stockholm.
Danish-American Christine Jörgensen was the first person to go through surgical gender reassignment. Here, she arrives in Stockholm.

SWEDEN 1954. 1 min. DIRECTION: Unkown


BÖGJÄVLAR

Elva homosexuella män som bor ihop i en jättelägenhet på Birger Jarlsgatan i Stockholm har gjort en dokumentär om sig själva. De går och handlar, lagar mat, äter middag, har medvetandegrupper och massageövningar, flamsar i badkaret, demonstrerar för lika rättigheter, syr i knappar och har sex. Eller hånglar i kalsongerna iallafall. Och kysser varandra utanför NK.

SWEDEN 1977. 21 min. DIRECTION: Kollektivfilm (Olle Holm et al)


SELMA & SOFIE

En film om att vara kåt på en annan tjej, och inte kunna sluta tänka på henne. Selma
träffar Sofie på simhallen och tänker på henne dag och natt. Fast hon har en kille. En dag skall hon få känna under den där baddräkten.

SWEDEN 2002. 18 min. DIRECTION: Mia EngbergLUCKY BLUE

Det är sommar och Olle arbetar på sin pappas camping. Som vanligt kommer Barbro dit med sin karaokeutrustning, och den här gången även med sin brorson Kevin. Tillsammans utforskar de två unga männen försiktigt sina identiteter och kärleken.

SWEDEN 2007. 28 min. DIRECTION: Håkon Liu

Annonser

  • Ekologiskt te från Pekoe