Ukraina: Ukraine Stay Real

 

VISAS:
THU 24/10 AT 19:00 FYRIS
SUN 27/10 AT 150:0 FYRIS


Det är konstigt. Men det är på riktigt. Jag hade aldrig trott att jag skulle uppleva flera revolutioner och ett pågående krig mot Ryssland i min livstid. Det nyligen ändrade styret i Ukraina och återkomsten av de nygamla populisterna både här och i många europeiska länder chockar oss alla lika mycket. Vi sitter alla i samma båt.

De två program vi presenterar här grundar sig i de motsägelsefulla känslor
alla ukrainare måste genomleva; njutningen av samstämmigheten och sanningen i vad Ukraina verkligen är mitt i de ständiga utmaningarna i vår samtida del av historien och irritationen inför dess ologiska, om än charmiga, konstighet. Det är mycket som är ”work
in progress” i Ukraina medan nivån av frihet når nivån av personligt ansvar, och det är naturligtvis en fruktbar jordmån för många konstnärliga visioner.

Filmskaparna vi valt ut arbetar antingen med stora budgetar eller helt utan budget. Programmet Ukraine Stay Real är kronologiskt uppbyggt runt motiv som börjar med en vändpunkt i det moderna Ukrainas historia – Euromajdan-revolutionen 2014 – och
slutar i ett technoparty 5 år senare.

Den surrealistiska animerade världen framstår som mer realistisk än verkligheten. Ukraine Stay Weird är en resa in i enskilda personers omedvetna trauman som påverkar hela samhället. Tillsammans formar programmen ett relativt subjektivt, men ändå högljutt, budskap.

Curator: Olha Reiter, Lviv International Short Film Festival Wiz-Art


FACES

Den ukrainska majdanrörelsens historia under 2013-2014 passerar genom vårt sekels revolutionära hjältars ansikten. Det börjar som en romantisk sångtext och utvecklas till en brinnande kamp för frihet och oberoende.

UKRAINE 2014. 25 min. DIRECTION: Nikon Romanchenko


DIORAMA

Livet går vidare i sin vardagsverklighet, men så sker något flyktigt som plötsligt ändrar dess bana. Allt som återstår är möjligheten att kasta sig tillbaka i minnen där allt är som det var förr, som på ett museum.

UKRAINE 2018. 12 min. DIRECTION: Tetiana Kornieieva, Zoya Laktionova


IN JOY

Kate är en ung ensam mamma. Hon blir kär i en kille, men vågar inte berätta för honom att hon har en son. Deras förhållande utvecklas fort och avslöjandet blir alltmer komplicerat. Snart står hon inför valet mellan sitt privatliv och ansvaret för sonen.

UKRAINE 2017. 27 min. DIRECTION: Maryna Roschyna


DOCUMENTING CXEMA

Yarema Malashchuk och Roman Himey dokumenterade Cxema, Ukrainas största raveparty som grundades i spåren av revolutionen 2013-2014. Partyt erbjöd en ny generation en möjlighet att återta staden, utforska den och uttrycka sig. Filmen gjordes på Dovzhenko Film Studios 21 April 2018. Med varlig och diskret kameranärvaro för att inte störa upplevelsen, synkroniserar vi rave-dansarna med Stanislav Tolkachovs musik. Genom att skildra individers och folkmassans dans förkroppsligar vi Cxema och rör oss ut genom röken. Filmskaparna ger oss en intim upplevelse av dagsljuset utanför partyt när de följer de vandrande ungdomarna.

UKRAINE 2019. 8 min. DIRECTION: Yarema&Himey


DEEP LOVE

Djup kärlek har äntligen uppstått i Ukraina.

UKRAINE 2019. 14 min. DIRECTION: Mykyta Lyskov

Annonser

  • Ekologiskt te från Pekoe