Reflektioner av det moderna Vietnam

 

ONSDAG 23/10, 19:00, GRAND
PÅ ENGELSKA. FRI ENTRÉ.

 


Vietnam befinner sig i en dynamisk brytningstid med stark ekonomisk tillväxt, vilket gjort att många får det bättre men också leder till nya prövningar. De utvalda filmerna skildrar olika aspekter av de utmaningar som det moderna Vietnam står inför – fördelning av resurser, minoritetsfolkens position, modernisering kontra bevarande, det koloniala arvet och skuggan av ett omvälvande 1900-tal.
Denna session är en del i 50-årsfirandet av diplomatiska relationer mellan Sverige och Vietnam. Den organiseras i samarbete mellan Uppsala universitet, Uppsala Kortfilmfestival och Vietnams filminstitut.

 

Filmvisningen följs av en öppen paneldiskussion med deltagare från Uppsala universitet samt inbjudna filmmakare.

 

Letters from Panduranga av Nguyen Trinh Thi.

Filmen är en meditativ och självreflekterande essä som diskuterar olika sätt att närma sig ett ämne och berättas genom en brevväxling mellan regissören själv och hennes kollega. Under filmens gång ifrågasätts även det dokumentära berättandet i sig.

 

Regissören Nguyen Trinh Thi är en oberoende filmmakare baserad i Hanoi . Under sina journaliststudier i USA blev hon intresserad av film som medium. Hon grundade 2009 DocLab – en sammanslutning som organiserar och utbildar unga dokumentärfilmare samt arrangerar en årlig kortfilmsfestival i Hanoi.

 

Deadline av Nguyen Nhat Duy

Filmen skildrar unga skolelever i olika delar av Vietnam och deras dagliga kamp för att på olika sätt samla ihop pengar för att säkra fortsatt skolgång. Filmen visar på vietnamesers starka tro på utbildning som en väg till en god framtid.

 

Nguyen Nhat Duy tog examen från Hanois Film- och teaterskola 2008. Han har därefter jobbat främst med TV, där han skrivit och regisserat dokumentärer och TV-serier. Hans senaste film ”My floating castle” vann The Best Pitch Award vid Tokyo Doc´s Colors of Asia project 2017.

 

                

Annonser