1. Grandfredag 27 oktober 17:00

  2. Slottsbiografensöndag 29 oktober 13:00

SUBMARINE

Istället för att låta sig evakueras som alla andra under sophanteringskrisen i Libanon 2015 vägrar Hala att lämna det som är kvar av hennes hem. Mounia Akl skrev filmen under pågående kris i Libanon. Hon valde att förlägga historien i en nära och förvriden framtid, där Beirut fortfarande kämpar med soporna

ضيبألب

Lara återvänder till Beirut från sitt moderna liv i New York, för sin fars begravning. Det tvingar henne att konfrontera de traditioner hon flytt från och den otraditionella personen hon är förlovad med. Utvandrande ungdomar har alltid varit en del av Libanons historia. Det handlar om att ställas inför vem man var, vem man vill vara och vilken som är ens sanna jag.

MAKI & ZORRO

Maki är en etiopisk migrantarbetare på flykt och Zorro en arbetslös skådespelare. Dessa två kvinnors vägar kosas när en diamantsmugglingsuppgörelse går överstyr. Rami Kodeih har alltid fascinerats av relationen mellan människor och deras fysiska
omgivning. För honom är Beirut en vardagens teater för drama och komedi, fullt med falska föreställningar om maskulinitet som föder våldsamma utbrott.

SHARAA AL MAWT

I utkanten av staden, precis vid vattnet, går vägen mot Beiruts internationella flygplats. De flesta byggnader där är olagliga konstruktioner, snabbt uppbyggda för ett liv längs vägen. Ett kaleidoskop av berättelser utspelar sig längs vägen. Tankar på vänner som dött, och andra, inte såta vänner. Maskulinitetsriter och maktkamper som har stått sig länge. Rosa bröllopsklänningar, utomäktenskapliga barn. Historierna sammanflätas till ett nytt liv.

Berättaren återbesöker sin ungdoms skådeplats – en laglös slum bredvid Beiruts
internationella flygplats där vendettor och högljudda gatubröllop bryter vardagens bestyr. En förrädisk vägsträcka, kallad ”Dödens väg”, eftersom så många unga liv har gått till spillo under motorcykelstunt, avgränsar omgivningen från Medelhavet. Det är en intim och hårdför skildring genom fem olika perspektiv på området, som väver samman nutid och dåtid, i ett utforskande av den tumultartade delen av våra liv som ungdomen är. Lämnar vi någonsin den där första osäkra tiden med uppblåsta drömmar? Klingar den någonsin av?

Annonser

  • Ekologiskt te från Pekoe