1. Fyrisbiografentorsdag 26 oktober 19:00

  2. Fyrisbiografenlördag 28 oktober 15:00

PLACEHOLDER

Placeholder föreställer sig ögonblicket då AI är fullt utvecklat, när virtuella icke-levande material har förvandlats till självmedvetna varelser som kan imitera människans handlingar och hennes förmåga att berätta historier och förföra. Filmen utforskar den senaste utvecklingen i biogenetik, 3D-skrivare som kan producera mänskliga vävnader och ny historisk forskning kring historiska AI-exempel. I detta kalejdoskopiska verk har en brist på empati från andra människor drivit oss till att söka tröst hos maskiners röster och beröring.

O ROBOVIMA I ROBOTIMA

Animerad efter originalradioinspelningen av en intervju med en känd jugoslavisk matematiker och universitetsprofessor från universitetet i Belgrad, där han talar till sina studenter om vikten av att inte vara en slav (rob) eller en robot (robot).

DA VINCI

Vid avdelningen för robotkirurgi genomför en kirurg en hel operation genom att kontrollera en robots rörelser med en joystick. En fantasifull resa i ett mikrokosmos där hoppet och förväntningarna utifrån sammanblandas med maskinen och kirurgernas klara och rationella objektivitet. Det nyskapande med Da Vinci-systemet är att patientens kropp aldrig vidrörs av läkaren, utan enbart av robotens armar. Genom hela operationen guidas kirurgernas och experternas ögon, i likhet med våra, av de extraordinära bilder som roboten förmedlar.

ROBBIE

Robbie är en åldrande robot på drift i rymden med ett batteri som är på väg att ta slut. Bilderna i filmen är uteslutande tagna från NASA:s Robonaut 2 och nedladdade från deras arkiv.

SEE A DOG, HEAR A DOG

Rädslan för medvetna maskiner matchas med en drift att knyta an till icke-mänskliga entiteter. Algoritmer samspelar och improviserar. Hundar lyder eller lyder inte mänskliga kommandon, och visar på så vis på artisteri och agens. Teknologi, från tamdjur till algoritmisk musik till chattrum, demonstrerar mänskliga drivkrafter men äger sin egen uppfinningsrikedom. Kan vi på riktigt kommunicera med en maskin, med ett icke mänskligt djur, med varandra? Våra antropomorfa tendenser, vår rädsla för att bli ersatta av icke-mänskliga former, t o m våra mellanmänskliga begränsningar, kan inte utesluta möjligheten till samband och förståelse, det stora okända som ibland kallas för tillit.

YUKI

Ett robotträd och två barn interagerar i ett snötäckt landskap. Det är svårt att se vem som leder vem och om det är en lek eller en övning. Inspirerad av Ocean D. Howell’s pamflett ”In the playground of Technological Singularity.”

#POSTMODEM

En komisk sci-fi-pop-musikal-satir baserad på Ray Kurzweils och andra futuristers idéer. Det är historien om två Miami-tjejer och hur de hanterar den teknologiska singulariteten, berättad genom en serie filmiska tweets.

Annonser

  • Ekologiskt te från Pekoe