1. Grandtorsdag 25 oktober 21:00

Intro: Afghanistan Now!

Programserien Now! är festivalens satsning med aktuella filmer från regioner som inte annars har så lätt att hitta fram till oss. Det är samtida filmer som bjuder på nya vinklar på brännheta ämnen, berättat från insidan. “I ett kaotiskt tidevarv är det svårt att skilja ut enskilda sanningar. En kombination av olika perspektiv kan ge bättre uppfattning om de berättelser vi försöker förstå. Dessa filmer har skapats med små medel men excellerar i
personligt berättande om den komplexa afghanska samtiden.”

من مونتاژ

En resa genom minnen av att förlora platser, genom tid och rum, från Afghanistan till
Iran, Turkiet, Frankrike och Nederländerna. Vi möter en sjungande flyktingflicka, en flicka som önskar att hon vore pojke, en mystisk herdepojke bland Bimyans avlägsna berg och filmskaparens sjuka syster. Allt medan det trauma som skapats av liv under auktoritärt styre vibrerar genom filmen.

قمر

En far lovar bort sin dotter till en gammal man utan mammans samtycke och hon kan inte göra någonting för att stoppa giftermålet. På bröllopsnatten flyr dottern från brudgummens hus, men tvingas tillbaka. Mamman bestämmer sig för att ta strid för sin dotter.

بسیکویت

De barn som går i skolan får bröd där, men de som är små och fattiga får ingenting. Ett barn som ännu inte börjat skolan försöker sno åt sig lite bröd, men blir tillsagd att komma tillbaka när han tappat sina tänder.

خارکش

En film om livet för folk i centrala Afghanistans högländer. De lever omgivna av höga berg och skördar växter från sluttningarna för att klara vintern. Men samtidigt som det hjälper människorna på kort sikt, innebär den minskade växtligheten en ökad risk för översvämningar i jordbruksregionerna.

ANGELUS NOVUS

Ali och hans bror har varit på flykt hela livet och har precis kommit till Turkiet. De drömmer om att kunna spara ihop tillräckligt med pengar för att söka efter sin farbror som försvunnit med en människosmugglare från väst. En dag har en annan pojke tagit deras bästa skoputsarplats.

Annonser