1. Fyrisbiografensöndag 28 oktober 15:00

Intro: Afghanistan Now!

Programserien Now! är festivalens satsning med aktuella filmer från regioner som inte annars har så lätt att hitta fram till oss. Det är samtida filmer som bjuder på nya vinklar på brännheta ämnen, berättat från insidan. “I ett kaotiskt tidevarv är det svårt att skilja ut enskilda sanningar. En kombination av olika perspektiv kan ge bättre uppfattning om de berättelser vi försöker förstå. Dessa filmer har skapats med små medel men excellerar i
personligt berättande om den komplexa afghanska samtiden.”

HOLLYBOOK

En film om hur muslimer uppfattar Koranen som helig skrift i Afghanistan.

جوانه

En nyfiken pojke hittar porrbilder i sin pappas telefon och hamnar i knipa.

ANT

En ung tuggummiförsäljare hittar en plånbok att förvara sina surt förvärvade slantar i. Men personen som tappat den vill ha den tillbaka.

فقط برای یک روز

Bland alla problem som möter Afghanistans kvinnor finns den misstro och förödmjukelse de möter från sina egna familjemedlemmar. I denna film upplever en man hur det är att leva som kvinna för en dag.

خانم اقای فضیلی

En man glider ifrån sin hustru, men går det att lämna henne i Afghanistans patriarkala
samhälle, som i allt väsentligt förnekar kvinnors grundläggande rättigheter, när hon inte kan läsa, saknar möjligheter för att utöva ett yrke, och deras gemensamma dotter är synskadad? Filmen kretsar kring verkliga personer och platser, men är en spekulation om hur det hade kunnat vara.

MARY MOTHER

Mary och hennes döttrar bor i en avlägsen by i Afghanistan. Hennes enda son gör militärtjänst i Kunduz-provinsen. När hon får reda på att han anmälts saknad efter en attack börjar hon en lång resa för att hitta honom.

Annonser