1. Slottsbiografenfredag 26 oktober 19:00

Intro: Shalimar Preuss

Det senaste året har Shalimar Preuss film Étrange dit l’ange (Strange Says the Angel) rönt stor uppmärksamhet i kortfilmsvärlden. Bara under våren har den fått pris på två av Europas främsta kortfilmfestivaler. Så är det också en remarkabel film, full av elegant och djupt gående historieberättande, kantat av mystik och en mild känsla av fara, som en jury uttryckte det. Det intagande dramat följer en isolerad familj som, trots de grönskande omgivningarna kring deras lantliga hem, tycks leva i någon slags apokalyptiskt framtid. Filmen visar en regissör som närmar sig något som skulle kunna kallas magisk naturalism. Fullständigt formidabel och magiskt sublim, men fast förankrad i verkligheten. Det är inte första gången Shalimar Preuss har lyckats kombinera osedvanligt känsliga och ohämmade prestationer av huvudsakligen icke-professionella skådespelare med en drömsk realism som fångar en mångfacetterad subjektiv verklighet. De nyanserade porträtten utspelar sig oftast mot den otämjda
naturen, vilket möjliggör Preuss skarpa och subtila utforskande av teman som dödlighet, traditioner, naturen och ensamhet. De flesta av hennes filmer, inklusive hennes långfilm, äger denna sällsynta kvalitet. På sätt och vis är det logiskt att hon återvänder till kortfilmen mellan långfilmsutflykter. Hennes filmer kommer från någon som förstår kortfilmens unika och gränslösa möjligheter och också har förmågan att
till fullo utnyttja dem. Shalimar Preuss lever och verkar i Paris, med både franskt och kanadensiskt medborgarskap. Hon har studerat film i USA och i Frankrike vid Le Fresnoy – Studio national des arts contemporains. Hennes långfilm Ma Belle Gosse visades vid IFFR i Rotterdam, Bafici, IndieLisboa, m fl, och fick pris som Bästa franska film vid filmfestivalen i Belfort 2012 innan den fick biografdistribution i Frankrike. Shalimar Preuss närvarar vid visningen och berättar mer om sitt filmskapande.

LES LOUPS

En färd genom en mörk skog. En ung kvinna håller vargarna borta med hjälp av tändstickor. Ett sökande efter avstånd, en klyfta, sen ett tomrum. Att härda ut. Att karva ut sitt eget sammanhang i vardagen. Hejdad rörelse, stillestånd. Ursprunglingen en videoinstallation för två skärmar.

L’ESCALE

En semesterstad vid kusten. En ung mor och hennes två barn väntar på lunch vid ett kafé. Det är här historien slutar för det här är sista gången de samlas kring samma bord. Ett genomträngande familjedrama om förlust och ensamhet, spelat med ett smärre under av naturlighet av en skådespelare och hennes egna barn.

RENDEZ-VOUZ À STELLA-PLAGE

Frivilliga deltar i begravningar för okända eller bortglömda. Vid stranden i StellaPlage ringer en telefonkiosk. I andra luren försöker en mor nå sin dotter. En extremt välbalanserad film om hur alla har sitt sätt att bekämpa ensamhet. Filmen fick ett hedersomnämnade vid Kurzfilmtage Oberhausen och nominerades till bästa kortfilm vid European Film Awards 2010.

 

Screened on 35 mm

ETRANGE DIT L’ANGE

Sjuåriga Nina får inte vara sin fasters dotter. Hon får inte heller vara sin fars älskarinna. Så vilken är Ninas plats i denna värld, hotad av föroreningar? Filmen vann priset för bästa internationella kortfilm vid Glasgow Short Film Festival och för bästa europeiska korta spelfilm vid Go Short International Short Film Festival Nijmegen.

DEUX CAVALIERS (WIP)

Två scener ur ett work-in-progress som äger rum i en avlägsen bergsby där sjuttonårige Marceau är galen i sin nyfödde bror Ange. Allt eftersom åren går blir bröderna oskiljaktiga. Marceau blir landets bästa brottare tills hans bror utmanar hom. Löst baserad på Jean Gionos roman med samma titel för det här projektet samman de två regissörerna Delphine Balley och Shalimar Preuss. Avsikten är inte att de ska samregissera filmen utan att sätta sin personliga prägel och ge sitt perspektiv och intryck på olika kapitel. Förhoppningen är att dialogen mellan delarna ska berika helheten.

Annonser

  • Ekologiskt te från Pekoe