1. Slottsbiografenlördag 27 oktober 15:00

Intro: Gunvor Nelson

”Det västerländska ögats rörelse läser från vänster till höger, vilket gör att en rörelse från höger till vänster blir mer kraftfull”, säger Gunvor Nelson. Hon föddes 1931 i Stockholm, växte upp i Kristinehamn och flyttade till USA 1953. Tillsammans med Dorothy Wiley gjorde hon 1966 sin första film, Schmeerguntz, samtidigt som hon var aktiv i San Franciscos livliga experimentfilmscen. Vid sidan av sina filmer influerade Nelson nya generationer genom sin position som lärare och föreläsare vid San Francisco State University och San Francisco Art Institute. Nelson flyttade tillbaka till
Sverige 1993 och delar numera sin tid mellan Kristinehamn och Stockholm. Med sitt unika poetiska och personliga filmskapande är Nelson en av de allra främsta företrädarna för konstnärlig film från 1960-talet och framåt. Hennes filmer berör både fantasin och den fysiska kroppen. Genom upprepning i sin konst möjliggör hon både för sig själv och för sina åskådare, att återkomma till de mest angelägna behoven. Hon har
belönats med ett stort antal priser och stipendier bland annat Bildkonstnärsfondens stora pris. Hennes filmer har visats på konstmuseer över hela världen, bland annat på MOMA i New York och på Moderna Museet i Stockholm, och på filmfestivaler och cinematek i främst Europa och Nordamerika. Ett fokus på Gunvor Nelsons filmer är nödvändigt, eftersom hennes konstnärskap i sin helhet kan i sig ses som en grundstomme i förståelsen av en konstnärs förmåga att skriva in sig i historien.
Gunvor Nelson kommer att närvara vid visningen.

TAKE OFF

Ett underhållande porträtt av en strippa, inledningsvis skildrande en mogen strippdansös framträdande. Efter att ha tagit av sina kläder börjar hon också avlägsna sina kroppsdelar. Nelson behandlar sitt objekt med varsamhet. Strippan framför sin föreställning med professionalism och lika delar värdighet och distans, hennes styrka hyllas av kameran.

 

Screened on 16 mm.

SCHMEERGUNTZ

Filmens titel är tagen efter Nelsons fars nonsensord för smörgås, vilket är en hejdlös, grotesk och grav attack på de amerikanska husmorsidealen. Kritikern Ernest Callenbach skrev i förtjusning om filmen hur ”Ett samhälle som döljer sina djuriska drifter under en skinande offentlig yta förtjänar att filmer som Schmeerguntz visas överallt”

MY NAME IS OONA

Nelsons slutgiltiga genombrott på den amerikanska avantgarde-filmscenen. Filmens ljudspår utgörs av Nelsons dotter, Oona som upprepar veckodagarnas namn och ”my name is Oona”. Det senare klipps ihop till en expressiv, rytmisk struktur som åtföljer filmens visuella mönster för att skildra ett barns erfarenheter.

 

Screened on 16 mm

MOONS POOL

I denna högst personliga film vidareutvecklas den uttalade tematik och politik kring kroppen som återfinns i Nelsons tidigare film Take Off. Filmen inleds med tagningar av nakna kroppar i ett badkar och övergår i en skildring av manliga och kvinnliga kroppar som simmar nakna under vattnet. Filmens senare del är nästintill helt fri från tal, med ett drömlikt och sammansatt ljudspår där vågskvalp, röster, vatten och musik sammanflätas till en sömlös ljudväv.

KIRSA NICHOLINA

”En förlossning filmas så ingående och detaljerat att betraktaren blir involverad och känner av hettan och anspänningen. Kirsa Nicholina är en enkel, poetisk presentation av temat, väldigt engagerande och gripande.”
– Danny Weiss

Annonser