1. Fyrisbiografenonsdag 24 oktober 19:00

  2. Fyrisbiografensöndag 28 oktober 13:00

Intro: Mash-up Mayhem 1

Rörliga bilder finns överallt. De strömmar från TV-apparater och flödar i sociala medier. Från animerade GIFar via reklam till realtidsövervakning av gulliga djur formar bilderna vår samtidsupplevelse och förståelse av historien. I en värld där foto är ständigt närvarande, för att inte säga påträngande, svåröverskådligt och överväldigande skapas nya möjligheter för konstnärer och filmskapare att använda och remixa upphittat bildmaterial. Dessa förutsättningar skiljer sig radikalt från tidigare verk som baserats på found footage. I det här programmet sammanförs ett antal verk från de senaste tio åren som tar sig an hur internet förändrat media.

TWELVE TALES TOLD

Hollywoods bombastiskt självgoda logotyper har förstört början av alltför många
filmupplevelser. I denna film går Johann Lurf till attack mot storföretagens branding genom stöld och konstnärlig vandalism. Ett spektakulärt långfinger uppsträckt mot copyrightivrande affärsjurister.

A MOVIE BY JEN PROCTOR

Extremsport, terroristattacker, tv-spelsfoto och amatörporr. Här ersätts nyhetsfotot i Bruce Conners ikoniska A Movie från 1958 med 2000-talets motsvarigheter, bild för bild i ett klassiskt riff på appropriering, ägarskap och filmens formbara magi.

THE WHITE ELEPHANT

I denna referensstinna film skapas en delvis självbiografisk berättelse om en palestinsk
tonåring som funderar över kärlek i Oslofördragets tid. Här visas första intifadan och hur media smyger sig in i våra vardagsliv och identiteter med hjälp av klipp från 1990-talets internet: den israeliska trancemusikscenen och Yemen-israeliska popsensationen Dana International, den första transpersonen som vunnit Eurovision Song Contest.

21 CHITRAKOOT

Här lånas ångande oceaner, månljusa tempel och orangerosa solnedgångar från de
surrealistisk färgsprakande bakgrunderna i ett populärt indiskt TV-program från 1980-talet. Ett landskap i ständig förändring och en antydan om något övernaturligt mellan en uråldrig värld och en kosmisk framtid.

THE INVISIBLE WORLD

Bestick, städmaterial, designerskor och klockor på en planet utan mänskligt liv blir
huvudpersoner i detta montage av YouTube-klipp som filmats i hoarders och maniska
shoppares kaotiska hem. Här frammanas en bild av en värld där en kvinnoröst, förkroppsligad av en blinkande, klotformad maskin, drar sig till minnes sin komiskt skräckinjagande barndom som vetenskapligt testobjekt, och en retrofuturistisk jord exploderar i en 70-talsapokalyps.

FALLING SKY

Meteorologiska egendomligheter, luftburna smittor och vild natur träder fram i denna
ömsom gäckande kusliga, ömsom komiska och fasansfulla datoranimation. Filmen är en del av en filmcykel baserad på klipp från en taiwanesisk nyhetskanal på YouTube.

MAD LADDERS

Drypande av drömmar bryts American Music Awards pråliga sändningar från 1980- och 90-talet sönder i Michael Robinsons film. En nostalgisk seans som frammanar det sena 1900-talets TV och popkultur, som lyser i skarpa färger och pulserar till 8-bitsmusik.

DISRUPTION

Ett utforskande av hur en kultur pådriven av dygnetrunttillgänglig media, och bildens
ständiga närvaro i vardagen, format själva marken vi går på. Visuella landskap av nyheter från filmskaparens hemland Turkiet och omvärlden där döda diktatorer, popkulturfragment och bildens oändliga möjligheter ekar mellan bergen av oändliga möjligheter till kopiering.

THE WAS

Michael Jackson och Cheech och Chong är gatumusikanter i tunnelbanan, Laura Dern sniffar färg med Beavis och Butthead och det lokala snabbköpet blir skådeplats för ett våldsamt upplopp. The Was skapades ursprungligen som en musikvideo till den australiensiska electropopgruppen The Avalanches, men överskrider genrens gränser och blir en nyckel till mönster och koder dolda i djupet av vårt kollektiva popkulturella medvetande. En magnifik bild av det sena 1900-talets filmiska underland.

Annonser