1. Slottsbiografenfredag 26 oktober 21:00

Intro: R*evolution!

R*evolution är fyra program om förändring, nödvändig förändring. Programmen följer de vilda tendenserna och radikala strategierna vi förknippar med rörelserna kring 1968. Revolutionens evolution spåras genom fem decennier av infallsrik kortfilm fram till vårt här och nu. Vid närmare betraktelse kan de leda oss ännu längre, in i revolutionens
potentiella framtider. 1968 var en vändpunkt. Efterkrigsgenerationen satte agendan. En världsomspännande virvelvind som ifrågasatte den rådande ordningen följde i dess spår. Andra vågens feminism var på frammarsch. En diversifierad befolkning mötte konservativa och patriarkala vanor med motstånd och en stark vilja att forma sin egen värld. 1968 är lateralt tänkande, meningsskiljaktigheter, ifrågasättanden, frågor och motfrågor. Världen har förändrats på dessa 50 år men trots det måste vi fortsätta diskutera strategier för fördelning av makt, resurser och hur vi gör det möjligt för individuellt deltagande. Vi kräver att ta plats i berättelserna och historieskrivningen, och genom detta, synlighet och erkännande. R*evolution tar också en särskild titt på den svenska filmaren Gunvor Nelson. Hon är en av de mest centrala och karismatiska filmskapare som fick sitt genombrott kring denna tid och influerade generationer med sitt sätt att sammanfläta den privata blicken med den politiska. R*evolution erbjuder estetiska strategier och en tidsresa så att vi kan se dagens popkultur med en röd blick.
Genom att närmare undersöka tidsandan och dess olika uttryck presenterar R*evolution politiska, feministiska och filmiska ställningstaganden, som förenas i uppfattningen att det existerar fler än bara en sanning bortom rådande konventioner. Film är det mest spännande mediet under 1960-talet. Som dessa fyra program visar, har den inte förlorat något av sin explosiva kraft sedan dess. The programme Red Flags For Everyone was
originated for Berlinale 2018. Maike Mia Höhne has curated Berlinale Shorts since 2007 and is a freelance writer, curator, producer, photographer and director. From March 2019, she will be artistic director at the Hamburg International Short Film Festival.

WATERFALL

En underskön och varsamt gripande film som använder sig av en rad fototekniker för att förvandla en serie bildsekvenser till en eterisk och ömt indragande upplevelse.

 

Screened on 16 mm

BATH

I en tid och en miljö där bilder på nakna kvinnor omotiverat genomsyrade filmerna av hennes manliga regissörskollegor producerar Penelope Spheeris denna intima och sensuella studie av en badande kvinna. Men vem är det som studerar vem och hur mycket förändrar vetskapen om vem som är objekt och subjekt vår syn på vad vi ser?

 

Screened on 16 mm.

WHY I NEVER BECAME A DANCER

Regissören minns sina tidiga tonår fulla av leda i kuststaden Margate, där hon växte upp och experimenterade med sex från en ung ålder. Ända tills hon tröttnade på män och valde dansen.

IF EVERY GIRL HAD A DIARY

Genom att vända sin leksakskamera mot sig själv och sitt rum, söker filmskaparen efter
identitet och respekt som kvinna och lesbisk. Hon agerar både anklagare och bekännare samtidigt som kameran följer hennes ilska och frustration över att känna sig instängd av samhällets fördomar. Dagböckerna är föregångare till YouTube och förutser ungdomlig digital kultur med anmärkningsvärd träffsäkerhet.

WHITE TRASH GIRL PART I: THE DEVIL INSIDE

Den första filmen i en icke avslutad trilogi om White Trash Girls monstruösa äventyr: en
blond superhjälte och cyborg av ett helt nytt slag. Avlad i en incestuös våldtäkt, nedspolad i toaletten och uppvuxen bland kemiskt avfall, kämpar denna utstötta kvinna för överlevnad. Hennes giftiga kroppsvätskor och hennes fallenhet för att störa tillrättalagda normer gör denna kvinnliga superhjälte till en plats för makt och motstånd.

I WAS A TEENAGE SERIAL KILLER

Mary var en fin flicka tills hon beslutade sig för att döda alla sexistiska svin. Naturligtvis träffar hon många och hon njuter av att döda dem.

JE SUIS UNE BOMBE

En figur i pandadräkt dansar erotisk pole dance. När huvudet tas bort, dyker en kvinna upp och lovordar kvinnlig komplexitet, stark och sårbar på samma gång, en potentiell krutdurk.

HAVE YOU EVER KILLED A BEAR – OR BECOMING JAMILA

50- och 60-talsutgåvorna av tidskriften Cairo’s Al-Hilal är utgångspunkten för denna studie av den algeriska frihetskämpen Jamila Bouhired. Skådespelerskan som ska spela rollen visar tidskriftens omslag för kameran. Filmen är ett försök att skildra socialistiska projekt i Egypten genom historien, antikolonialistiska krig i Algeriet och sätten på vilka dessa har lyft fram eller marginaliserat feministiska projekt. Vad betyder det att ha blivit satt att spela rollen som frihetskämpe? Vad betyder det att bli en ikon? Mellan rollspel och politiska projekt, hur tjänas politiska syften av valet av subjektet?

Annonser