1. Slottsbiografenlördag 27 oktober 21:00

Intro: R*evolution!

R*evolution är fyra program om förändring, nödvändig förändring. Programmen följer de vilda tendenserna och radikala strategierna vi förknippar med rörelserna kring 1968. Revolutionens evolution spåras genom fem decennier av infallsrik kortfilm fram till vårt här och nu. Vid närmare betraktelse kan de leda oss ännu längre, in i revolutionens
potentiella framtider. 1968 var en vändpunkt. Efterkrigsgenerationen satte agendan. En världsomspännande virvelvind som ifrågasatte den rådande ordningen följde i dess spår. Andra vågens feminism var på frammarsch. En diversifierad befolkning mötte konservativa och patriarkala vanor med motstånd och en stark vilja att forma sin egen värld. 1968 är lateralt tänkande, meningsskiljaktigheter, ifrågasättanden, frågor och motfrågor. Världen har förändrats på dessa 50 år men trots det måste vi fortsätta diskutera strategier för fördelning av makt, resurser och hur vi gör det möjligt för individuellt deltagande. Vi kräver att ta plats i berättelserna och historieskrivningen, och genom detta, synlighet och erkännande. R*evolution tar också en särskild titt på den svenska filmaren Gunvor Nelson. Hon är en av de mest centrala och karismatiska filmskapare som fick sitt genombrott kring denna tid och influerade generationer med sitt sätt att sammanfläta den privata blicken med den politiska. R*evolution erbjuder estetiska strategier och en tidsresa så att vi kan se dagens popkultur med en röd blick.
Genom att närmare undersöka tidsandan och dess olika uttryck presenterar R*evolution politiska, feministiska och filmiska ställningstaganden, som förenas i uppfattningen att det existerar fler än bara en sanning bortom rådande konventioner. Film är det mest spännande mediet under 1960-talet. Som dessa fyra program visar, har den inte förlorat något av sin explosiva kraft sedan dess. The programme Red Flags For Everyone was
originated for Berlinale 2018. Maike Mia Höhne has curated Berlinale Shorts since 2007 and is a freelance writer, curator, producer, photographer and director. From March 2019, she will be artistic director at the Hamburg International Short Film Festival.

L’AXE DU MAL

George W. Bushs berömda tal om ondskans axelmakter sjungs till tonerna av en duett mellan Jermaine Jackson och Pia Zadora

THE NATIONAL REHABILITATION CENTER

Två år innan Peter Watkins kända Straffparken tar regissören Penelope Spheeris McCarranlagen till dess oundvikliga nästa nivå och visar oss med sin tidiga variant på mockumentär hur USA skulle se ut om potentiella subversiva element helt enkelt skulle massfängslas innan de hann göra något subversivt.

 

Screened on 16 mm.

REVOLUTIONARY SONG

I den här hyllningsfilmen till 1956 års ungerska revolution beskriver filmskaparen hur hans far tio år senare släpar honom till frisören. På vägen dit hoppas han att Paris ska gå under så att han slipper klippa sig. Men inget hjälper. När han kliver ur frisörstolen, har jorden inte alls gått under och himlen är fortsatt hopplöst blå.

TSUBUREKAKATTA MIGIME NO TAME NI

Filmen, ursprungligen framförd vid symposiet Expose 1968 vid Sogetsu Art Center 2, blandar och kontrasterar bilder på studentprotester, populära tv-program, psychedelia, scener från bögscenen i Shinjuku och samtida bildkonst i ett fängslande montage som speglar den kaotiska tidsandan. Regissören såg detta verk för tre 16 mm-projektorer som sin egen revolt mot konventionell estetik och smak.

 

Screened on 3 x 16 mm.

THE SUN’S GONNA SHINE

En poetisk rekonstruktion av Lightnin’ Hopkins beslut att, vid åtta års ålder, sluta skörda
bomull och börja sjunga. Musikologen Alan Lomax har kallat denna sorgset poetiska kortfilm för en av de tre viktigaste filmerna om den amerikanska södern.

ROBO-RAINBOW

Komplicerade tekniska lösningar för att underlätta vandalism, verktyg nr 10: Robo-Rainbow. Till sitt pågående projekt ”massförstörelseverktyg” bygger den svenske gatukonstnären extremt komplexa apparater för att utföra minimalistiska vandalism-performance .

SYMBOLIC THREATS

Natten den 22 juli 2014, hissade två filmmakare två vita amerikanska flaggor på Brooklynbron i New York. De halar ner amerikanska flaggorna och viker noggrant ihop dem på föreskrivet sätt. Poesi eller hot? Är det en kapitulation eller konst? Vad händer när trängd frihet ger konsten ett farligt drag? Vem eller vad gör den till ett hot?

Annonser