1. Slottsbiografentorsdag 25 oktober 19:00

Intro: R*evolution!

R*evolution är fyra program om förändring, nödvändig förändring. Programmen följer de vilda tendenserna och radikala strategierna vi förknippar med rörelserna kring 1968. Revolutionens evolution spåras genom fem decennier av infallsrik kortfilm fram till vårt här och nu. Vid närmare betraktelse kan de leda oss ännu längre, in i revolutionens
potentiella framtider. 1968 var en vändpunkt. Efterkrigsgenerationen satte agendan. En världsomspännande virvelvind som ifrågasatte den rådande ordningen följde i dess spår. Andra vågens feminism var på frammarsch. En diversifierad befolkning mötte konservativa och patriarkala vanor med motstånd och en stark vilja att forma sin egen värld. 1968 är lateralt tänkande, meningsskiljaktigheter, ifrågasättanden, frågor och motfrågor. Världen har förändrats på dessa 50 år men trots det måste vi fortsätta diskutera strategier för fördelning av makt, resurser och hur vi gör det möjligt för individuellt deltagande. Vi kräver att ta plats i berättelserna och historieskrivningen, och genom detta, synlighet och erkännande. R*evolution tar också en särskild titt på den svenska filmaren Gunvor Nelson. Hon är en av de mest centrala och karismatiska filmskapare som fick sitt genombrott kring denna tid och influerade generationer med sitt sätt att sammanfläta den privata blicken med den politiska. R*evolution erbjuder estetiska strategier och en tidsresa så att vi kan se dagens popkultur med en röd blick.
Genom att närmare undersöka tidsandan och dess olika uttryck presenterar R*evolution politiska, feministiska och filmiska ställningstaganden, som förenas i uppfattningen att det existerar fler än bara en sanning bortom rådande konventioner. Film är det mest spännande mediet under 1960-talet. Som dessa fyra program visar, har den inte förlorat något av sin explosiva kraft sedan dess. The programme Red Flags For Everyone was
originated for Berlinale 2018. Maike Mia Höhne has curated Berlinale Shorts since 2007 and is a freelance writer, curator, producer, photographer and director. From March 2019, she will be artistic director at the Hamburg International Short Film Festival.

TAPP UND TASTKINO

Som alltid äger visningen rum i mörker. Det är bara biografen som blivit mindre. Där inne finns det bara plats för två händer. För att kunna se filmen – i detta fall att känna den – måste åskådaren (användaren) föra sina händer in genom biografens öppning. Det taktila mottagandet gör motstånd mot voyeurismens illusion. För så länge medborgarna nöjer sig med en reproduktion av sexuell frihet, så besparas staten den verkliga sexuella revolutionen.

PROGRAMMHINWEISE

”God afton, mina damer och herrar. Innan vi går över till direktsändningen från europeiska mästerskapen i konståkning i Grenoble, låt mig göra ett flertal kommentarer angående kvinnors frigörelse. Kvinnors frigörelse syftar på etableringen av jämställdhet mellan män och kvinnor inom samhället. Emellertid är detta tillstånd av social jämställdhet beroende av reella villkor…“

ANTIGONE

”Antigone är en figur som lärde mig att det alltid finns ett ögonblick i varje individs liv då
man måste besluta helt för sig själv att det här är så långt jag kan tänka mig att gå, inte
längre, och nu måste jag säga ”nej“ även om det kommer att kosta mig mitt liv. Med vår
tyska historia så var det förstås alltid en fråga för mig var denna figur hittade sin övertygelse. Hur visste hon det, var fick hon modet ifrån och skulle jag, Ula, ha haft det modet?”
– Regissör Ula Stöckl.

FARBTEST ROTE FAHNE

En röd flagga förs fram genom Berlins livliga gator av löparna i ett stafettlag. Processionståget tar Väst till slutdestinationen i Berlin-Schöneberg. Framför förbluffade förbipasserande hissar den sista löparen den röda flaggan på stadshusets balkong, där Västberlins styre har sitt säte.

ME GUSTAN LOS ESTUDIANTES

Fotografiska vittnesmål om sammandrabbningar under statsmötet i Punta del Este, där
motsättningar mellan presidenter, studenter och förtryckande poliser kontrasteras. Den här inflytelserika filmen var startskottet for Uruguays cine militante och omfamnades av
internationella studenter som en symbol för sin tid

LA REPRISE DU TRAVAILLE AUX USINES WONDER

10 juni 1968. En lång strejk i Wonder-fabriken i Saint-Ouen har just blåsts av men en kvinnlig arbetare är missnöjd med den framförhandlade kompromissen och vägrar återvända till sitt arbete i detta fängslande dokument om politisk meningsskiljaktigheter och historiska vändningar.

MONANGAMBEE

”Monangambee!” – revoltens slagord i Angola. Från by till by spred det sig och slagordet fick de modigaste män att skälva. Slagordet betyder ”vita döden“ och innebar landsförvisning utan återvändo. Slagordet, som en gång signalerade de portugisiska slavhandlarnas ankomst, kom sedan att användas som en enande symbol och signal för Nationella Befrielsefronten.

NICHT LÖSCHBARES FEUER

Den här filmen utforskar sambanden mellan armén, vetenskapen och industrin genom
att studera exemplet Dow Chemical. De producerade plastfolie men också napalm till
Vietnamkriget. Genom att använda sig av instruktionsfilmens uttryck utforskar Farocki vapentillverkning och ställer frågan: hur enkelt kan de strukturella elementen i en dammsugare göras om till ett maskingevär och vice versa?

 

Screened on 16 mm.

Annonser