Jury

Internationella tävlingssektionen

Juryn delar ut följande priser:

Uppsala Grand Prix – 25 000 SEK

Uppsala Kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne – 50 000 SEK från Kulturnämnden i Uppsala Kommun

Insa Wiese

Insa Wiese föddes i norra Tyskland men bor numera i landets södra del – och det beror helt på hennes stora kortfilmspassion. När hon studerade konst på universitetet i Oldenburg blev hon bekant med detta lilla filmformat. Där gjorde hon själv kortfilm och organiserade festivalen zwergWERK tillsammans med några vänner. Efter kortare perioder i Berlin och Hamburg är hon sedan 2009 festivalchef på Regensburg Short Film Week.

Frédéric Pelle

Frédéric Pelle föddes i Biarritz i Frankrike 1965. Efter att ha utbildat sig till ekonom beslutade han sig för att arbeta med film istället och började med olika tekniska jobb innan han gick vidare till att vara regiassistent. Han grundade Bianca Films 1997 för att producera sina egna filmer och gjorde inledningsvis mest dokumentärer för att senare fortsätta med en serie filmatiseringar av Steven Dixons noveller. Han har på senare tid också regisserat tv-serier och 2010 hade hans långfilmsdebut La tête ailleurs premiär. Nu undervisar han på universitetet i Lille och jobbar på ett nytt långfilmsprojekt.

Jacob Lundström

Jacob Lundström är chefredaktör för Sveriges ledande filmtidskrift FLM och verksam som filmkritiker, bland annat på Aftonbladets kultursidor. Belönades 2010 med Jurgen Schildt-priset och tilldelades Kurt Linders stipendium för 2011.

Anita Svingen

Anita Svingen föddes i Norge 1976 och leder idag The Norwegian Short Film Festival i Grimstad. Hon läste lingvistik och engelska vid universitet i Oslo, och har en bachelor i film och tv från University of Westminster i London. Svingen har jobbat i norsk tv-bransch i över 10 år, och hunnit arbeta för bland annat Rubicon, Nordisk Film och Dinamo Story, dessutom har hon varit programchef på en musikkanal. Sedan sex år är hon engagerad i The Norwegian Short Film Festival.

Joakim Blendulf

Joakim Blendulf är filmkonsulent och verksamhetsansvarig på Filmbasen/Film Stockholm. Han är utbildad till filmregissör på Filmhögskolan i Göteborg och har arbetat på Filmbasen sedan starten 2008. Filmbasen, som drivs av Film Stockholm, är en plattform för talangutveckling i Stockholm/Mälardalen och ger stöd till kort-, dokumentär- och debutlångfilm. De senaste åren har Filmbasen/Film Stockholm bl.a. gett stöd till kortfilmerna Inte panik, Banga inte, Tord & Tord och A good friend of Mr World och till utvecklingen av långfilmerna Avalon och Pojktanten.

Svenska tävlingssektionen

Juryn delar ut följande priser:

Bästa svenska kortfilm 2012 – 50 000 SEK från Svenska Filminstitutet, kortfilmskonsulent Andra Lasmanis.

Juryns specialpris till film med bästa foto – 1 km 16 mm film från Kodak och framkallning från Stopp.

Cicci Renström Suurna

Cicci Renström Suurna är född i Stockholm 1955. Hon har sedan 1970-talet arbetat som journalist på Tidningen Land, Sveriges Radio och TV4, de senaste 22 åren som filmreporter och recensent på TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon. Hon rapporterar om svensk och internationell film, bland annat från filmfestivaler runt om i världen. Hon är utbildad på Dramatiska Institutets radioproducent- och tv-linje och har suttit i novellfilmsjuryn. Hennes filmintresse väcktes i en barnfilmklubb i Falun på 1960-talet.

Johan Nyberg

Johan Nyberg är en mångsysslare inom film, som har arbetat med allt från produktion och distribution till biografdrift. Han har varit mångårigt engagerad i FilmCentrum och Folkets Bio med ansvar för kortfilmen under sitt sista år på Folkets Bio. Har nu eget distributionsbolag med namnet Diagonalfilm som under 2013 kommer att lansera ett nytt koncept för distribution av nordisk film och då främst kortfilm.

Jing Haase

Jing Haase är chef för Nordisk Panorama Market på Filmkontakt Nord, en ideell organisation som arbetar för att sprida nordiska kort och dokumentärfilmer. Filmkontakt Nord är också moderorganisation för Nordisk Panorama, en festival som varje år visar de bästa kort och dokumentärfilmerna från de fem nordiska länderna. Jing har en masterutbildning i tyska och film, har jobbat som programsättare på filmfestival och har arbetat på Filmkontakt Nord sedan 2007.

Annonser

  • Ekologiskt te från Pekoe