Om festivalen

Uppsala Kortfilmfestival, som är Sveriges enda renodlade kortfilmfestival och främsta arena för internationell kortfilm, har sedan starten 1982 etablerat sig som en av Europas viktigare kortfilmfestivaler. Uppsala Kortfilmfestival är som en av få festivaler i Europa erkänd av Academy of Motion Pictures Arts and Sciences vilket innebär att vinst av Uppsala Grand Prix i den Internationella tävlingen och Bästa svenska kortfilm gör filmerna nomineringsbara till en Oscarsnominering. Festivalen är även erkänd av European Film Academy och BAFTA. Deltagande i kortfilmfestivalen innebär för svenska filmer att de kvalificeras för nominering till en Guldbagge. Den 39:e Uppsala Internationella Kortfilmfestival äger rum den 19-25 oktober 2020.

På kortfilmfestivalen visas varje år mer än 300 kortfilmer från hela världen i en rad olika sektioner – ny film i tävlan i den Internationella tävlingssektionen, svensk film i tävlan i den Svenska tävlingssektionen, film för barn och unga i Kortfilmfestivalen UNG, samt en rad specialprogram, filmarfokus och retrospektiv. Under festivalen arrangeras också ett stort antal seminarier, samtal, föreläsningar och branschmöten. Ett av de största evenemangen som äger rum under festivalen är Uppsala Talangdagar.

Uppsala Kortfilmfestival äger rum på fyra biografer i Uppsalas klassiska biokvarter, och skapar en mötesplats kring kortfilmen för publik och filmbransch. Festivalen gästas varje år av ett stort antal filmskapare och representanter från filmbranschen. Möten mellan filmskapare och publik är en viktig del av festivalen och filmskapare får diskutera sina filmer både vid visningarna och vid särskilda regissörsutfrågningar. Kortfilmfestivalen innebär också en rad fester och evenemang, och festivalbaren är öppen varje kväll under festivalveckan.

Uppsala Kortfilmfestival drivs av en ideell förening, Kulturföreningen för Filmfestival i Uppsala, och är till stora delar beroende av offentliga bidrag samt av sponsring för att driva verksamheten. Festivalens huvudstödgivare är Uppsala kommun, Svenska Filminstitutet, Region Uppsala och Folkuniversitetet.

Annonser